ARiMR: Nowości w portalu IRZplus (komunikat)

17.07.2019, 10:39aktualizacja: 17.07.2019, 10:39

- ARiMR informuje:

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa stale rozwija portal IRZplus. Właśnie wyposażyła go w kolejne funkcje przydatne rolnikom korzystającym z tego internetowego narzędzia.

Portal IRZplus, który jest przeznaczony dla posiadaczy zwierząt gospodarskich, ruszył w sierpniu 2018 r. Łączy on w sobie zalety elektronicznej księgi stada, gromadzącej wszystkie potrzebne rolnikowi informacje o hodowanych przez niego krowach, kozach, świniach czy owcach, a także platformy umożliwiającej załatwienie bez konieczności udawania się do urzędu spraw wymaganych przy posiadaniu zwierząt gospodarskich.

Nowa, uruchomiona właśnie modyfikacja portalu pozwala w łatwiejszy sposób zgłaszać zwierzęta do rejestru, informować ARiMR o ich przemieszczeniach, wnioskować o numery kolczyków i paszporty oraz ich duplikaty bez konieczności wizyty w biurach powiatowych lub wysyłania dokumentów pocztą.

Rolnik korzystający z portalu IRZplus ma teraz możliwość: zarejestrowania siedziby stada; wyszukania jego stanu na wybrany dzień, złożenia nowego formularza wniosku o przydzielenie numeru dla drugiego kolczyka dla owiec albo kóz; poprawienia dokumentu zgłoszenia cofniętego z ARiMR; złożenia korekty zgłoszenia zaproponowanej przez Agencję; zaakceptowania kolejnych propozycji zgłoszeń sprzedaży zwierząt do rzeźni lub padnięcia zwierzęcia, gdy inne podmioty złożą zgłoszenia przez portal, nadania uprawnień do IRZplus swojemu pracownikowi w celu składania zgłoszeń; wydrukowania listy zwierząt, zdarzeń oraz dokumentów składanych w portalu oraz zapisania znajdujących się w nim danych na swoim komputerze.

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej Agencji: www.arimr.gov.pl w zakładce IRZ.

kom/ plp/ aj/

Data publikacji 17.07.2019, 10:39