Polityka i społeczeństwo

MEN: Wstępne wyniki naboru do szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych – I etap rekrutacji (komunikat)

16.07.2019, 19:22aktualizacja: 16.07.2019, 19:22

- MEN informuje:

We wszystkich województwach zakończył się I etap rekrutacji do szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych. Dla 726 751 uczniów w skali całego kraju przygotowano 830 234 miejsca, tj. o ponad 103 tys. miejsc więcej niż uczniów. Ze wstępnych informacji wynika, że ponad 90 proc. absolwentów zostało zakwalifikowanych do szkół już na I etapie rekrutacji. Dane z wybranych miast i szkół po zakończeniu wstępnej fazy naboru przedstawił dziś, 16 lipca na konferencji prasowej Minister Edukacji Narodowej Dariusz Piontkowski.

– Dzięki kuratorom udało nam się zebrać dane z większości województw. Postaramy się przedstawić, jak wygląda rekrutacja po I etapie, bo jesteśmy ciągle w trakcie rekrutacji. Ona dzisiaj jeszcze się nie kończy – powiedział szef MEN na konferencji prasowej.

Minister edukacji przypomniał, że dla wszystkich absolwentów przygotowano miejsce w szkołach.

– Widać wyraźnie, że jest przygotowanych ponad 103 tys. miejsc więcej niż absolwentów szkół podstawowych i gimnazjów. Warto wyraźnie podkreślić, że absolwenci gimnazjów oraz absolwenci szkół podstawowych uczestniczą w dwóch oddzielnych rekrutacjach – wskazał.

Podczas konferencji minister edukacji przedstawił dane z przykładowych miast wojewódzkich po zakończeniu I etapu naboru.

W Białymstoku na 956 uczniów w rekrutacji uzupełniającej czeka 1 110 miejsc, a w Gdańsku dla 1 215 absolwentów szkół podstawowych i gimnazjów jest przygotowanych 2 168 miejsc. W Krakowie 2 569 uczniów może w rekrutacji uzupełniającej ubiegać się o 3 900 miejsc w szkołach ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych, w Lublinie 603 uczniów będzie ubiegało się o 2 176 miejsc. Z kolei w Olsztynie na 1 529 uczniów czeka w rekrutacji uzupełniającej 1 648 miejsc.

Szef MEN zaznaczył jednocześnie, że wolne miejsca są wciąż w tzw. dobrych liceach, np. w I LO im. A. Mickiewicza w Białymstoku (19 miejsc), III LO im. K.K. Baczyńskiego w Białymstoku (38), V LO im. A. Witkowskiego w Krakowie (8 miejsc), VIII LO im. S. Wyspiańskiego w Krakowie (25 miejsc), I LO im. S. Staszica w Lublinie (50 miejsc), czy II LO im. K.I. Gałczyńskiego w Olsztynie (126 miejsc). Minister podkreślił również, że liczba uczniów, którzy ubiegali się o przyjęcie do tych szkół w ubiegłym roku, jest podobna do liczby uczniów z tego roku.

W konferencji uczestniczył również Mazowiecki Wicekurator Oświaty Krzysztof Wiśniewski, który odniósł się do rekrutacji do szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych w województwie mazowieckim. Przypomniał, że dla 110 237 uczniów z całego województwa przygotowano 111 318 miejsc.

Jak zaznaczył wicekurator Krzysztof Wiśniewski, w przypadku Warszawy liczba absolwentów szkół podstawowych i gimnazjów wynosi 27 911 uczniów, a liczba przygotowanych dla nich miejsc to 43 024. Podkreślił, że w Warszawie po I etapie rekrutacji jest 2 400 miejsc wolnych, w tym 781 w liceach.

Mazowiecki Wicekurator Oświaty ocenił również, że w odniesieniu do liczby chętnych uczniów na jedno miejsce w renomowanych warszawskich liceach w roku 2018 i 2019, to dane te są do siebie bardzo zbliżone. Poinformował, że w renomowanym XIV LO im. S. Staszica w ubiegłym roku liczba kandydatów na jedno miejsce wynosiła 1,66, w tym roku jest to 1,53. Podobna sytuacja dotyczy XXVII LO im. T. Czackiego (2018 r. – 2,88; 2019 r. – 2,9) oraz II LO. im. S. Batorego (2018 r. – 2,4; 2019 r. – 2,4).

kom/ plp/

Data publikacji 16.07.2019, 19:22