Polityka i społeczeństwo

MSZ: Minister Jacek Czaputowicz z wizytą w Brukseli (komunikat)

15.07.2019, 21:48aktualizacja: 15.07.2019, 21:48

- MSZ informuje:

"Obecna sytuacja wokół porozumienia nuklearnego z Iranem jest bardzo niepokojąca" – powiedział minister Jacek Czaputowicz podczas dzisiejszego posiedzenia Rady do Spraw Zagranicznych (FAC).

Szef polskiej dyplomacji pokreślił, że społeczność międzynarodowa musi być otwarta do podjęcia ewentualnej dyskusji na temat porozumienia, które będzie obejmowało wszystkie zainteresowane podmioty, w tym Iran, Stany Zjednoczone oraz Unię Europejską.

Omawiając sytuację w Iranie ministrowie spraw zagranicznych państw UE zgodzili się, że konieczna jest pilna deeskalacja sytuacji w Zatoce Perskiej oraz wywiązywanie się przez Iran ze zobowiązań wynikających z JCPOA. Jak ocenił minister Czaputowicz ostatnie wydarzenia w regionie stanowią również zagrożenie m.in. dla ruchu morskiego i lotniczego oraz dla dostaw energii.

W ramach spotkania Rady minister Czaputowicz podzielił się z ministrami spraw zagranicznych państw UE także swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi sytuacji w Republice Mołdawii, gdzie kilka dni temu spotkał się z najwyższymi władzami tego kraju.

"Najważniejsze priorytety (dla władz Mołdawii) w najbliższej przyszłości to walka z korupcją, deoligarchizacja, reforma sądownictwa i prokuratury, jak również ożywienie gospodarki, wsparcie dla małych i średnich przedsiębiorstw czy przyciągnięcie inwestycji zagranicznych" – przekazał minister Czaputowicz. Zaapelował jednocześnie o silne wsparcie UE dla nowego rządu w Mołdawii. "Pewną opcją mogłoby być zaoferowanie podobnego typu wsparcia jak to udzielone Ukrainie w 2014 r.: grupy wsparcia dla Mołdawii" – powiedział polski minister spraw zagranicznych. Jak ocenił, Unii Europejskiej pomogłoby to w lepszym zrozumieniu zachodzących w tym kraju procesów, ale także byłoby gwarancją prawidłowego korzystania z udzielanego wsparcia.

W ramach dyskusji poświęconej sprawom migracji na Morzu Śródziemnym minister Jacek Czaputowicz podkreślił potrzebę zwalczania zorganizowanych grup przestępczych zajmujących się nielegalną migracją i unikania działań, które mogą zachęcać nielegalnych migrantów do podejmowania niebezpiecznych prób przedostatnia się do UE. "Kluczową kwestią jest wzmocnienie ochrony zewnętrznych granic UE oraz zapewnienie odpowiedniego finansowania działań mających na celu poprawę sytuacji w krajach pochodzenia nielegalnych migrantów" – wskazał minister Czaputowicz.

Podczas posiedzenia Rady do Spraw Zagranicznych minister Czaputowicz przedstawił ponadto rezultaty odbywającego się w Poznaniu w dniach 4-5 lipca br. Szczytu Bałkanów Zachodnich. "Szczyt pozwolił podtrzymać dynamikę europejskiej perspektywy dla tego regionu, mimo niesprzyjających decyzji dotyczących Albanii i Macedonii Północnej podjętych w czerwcu" – przekazał minister Czaputowicz. Podkreślił jednocześnie potrzebę otwarcia negocjacji akcesyjnych ze wspomnianymi państwami na jesieni br. dodając, że perspektywa europejska wciąż pozostaje najsilniejszym bodźcem do reform.

Przy okazji posiedzenia Rady do Spraw Zagranicznych minister Czaputowicz spotkał się ze swoim odpowiednikiem z Irlandii Simonem Coveneyem, z którym rozmawiał na temat aktualnej sytuacji związanej z brexitem.

kom/ emi/ mark/

Data publikacji 15.07.2019, 21:48