Polityka i społeczeństwo

MSZ: "Polska jest w Tobie" – 250 młodych ludzi z całego świata przyleci do Polski, by poznać kraj przodków (komunikat)

15.07.2019, 19:41aktualizacja: 15.07.2019, 19:41

- MSZ informuje:

Intensywna nauka języka polskiego, zwiedzanie największych polskich miast, poznawanie miejsc istotnych dla polskiej historii i kultury, udział w licznych warsztatach i szkoleniach, pokazy filmów poświęconych historii Polski, spotkania z Powstańcami Warszawskimi oraz władzami RP – to wszystko czeka na ponad 250 uczestników pilotażowego projektu "Polska jest w Tobie". Projekt powstał przy wsparciu Kancelarii Prezydenta RP, Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Program finansowany głównie ze środków Senatu RP ma na celu wzmocnienie ducha patriotyzmu oraz budowę więzi z krajem przodków wśród młodych Polaków wychowanych za granicą. Podczas dzisiejszej inauguracji pierwszej edycji programu uczestnicy spotkali się w Warszawie m.in. z parą prezydencką. W spotkaniu wziął także udział sekretarz stanu w MSZ Szymon Szynkowski vel Sęk.

Jak podkreślił wiceminister spraw zagranicznych, program "Polska jest w Tobie" stanowi nową jakość. Zdaniem wiceministra warto zadbać o to, aby rzesze młodych, zdolnych osób polskiego pochodzenia – otwartych na świat, pokochały Polskę tak, jak czynili to ich przodkowe. "Niech podróże po Polsce, spotkania z językiem polskim, historią, polską przyrodą, geografią, tradycjami kulturowymi i kulinarnymi, będą doświadczeniem, które pozwoli im angażować się na rzecz polskiej sprawy w świecie" – dodał.

Do udziału w pilotażowym programie zaproszonych zostało około 250 młodych osób polskiego pochodzenia z Kazachstanu, Rosji, Łotwy, Białorusi, USA, Brazylii, Argentyny i krajów Europy Zachodniej. Młodzi ludzie w wieku od 12 do 20 lat w czasie wakacji zwiedzą m.in. Warszawę, Gdańsk, Wrocław, Wadowice, Zakopane i Kraków, spotkają się z przedstawicielami władz państwowych i kombatantami. "Polska jest w Tobie" łączy we wspólnym działaniu kilkanaście instytucji państwowych, organizacji pozarządowych i firm zainteresowanych promocją i budowaniem relacji z Polonią i Polakami za Granicą. Organizacją wypoczynku oraz przygotowaniem i realizacją ambitnego programu dla około 250 uczestników zajmą się Fundacja "Pomoc Polakom na Wschodzie" oraz Stowarzyszenie "Wspólnota Polska".

Pomysłodawcami projektu są Rafał Milczarski, prezes Polskich Linii Lotniczych LOT, oraz Michał Stępniewski, wiceprezes Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych. PLL LOT są również partnerem oraz koordynatorem projektu. Projekt finansowany jest w większości ze środków Senatu RP, w ramach sprawowanej opieki nad Polonią i Polakami poza granicami kraju. Projekt finansowo wsparły także największe polskie przedsiębiorstwa i fundacje korporacyjne, w tym m.in. Fundacja PZU, Fundacja PGNiG, Fundacja PFR, Jastrzębska Spółka Węglowa, Grupa Azoty Zakłady Azotowe „Puławy” SA oraz KGHM Polska Miedź SA.

kom/ emi/ mark/

Data publikacji 15.07.2019, 19:41