MC: zaczynamy wielkie odliczanie – 100 dni do CodeWeek 2019! (komunikat)

27.06.2019, 13:24aktualizacja: 27.06.2019, 13:24

- MC informuje:

Ależ ten czas leci! Jeszcze nie nacieszyliśmy się ubiegłorocznym sukcesem, a już zacieramy ręce na myśl o kolejnym. 100 dni – dokładnie za tyle startuje tegoroczna edycja Europejskiego Tygodnia Kodowania. Ruszamy z przygotowaniami.

Zapamiętajcie tę datę, wpiszcie ją do kalendarza – 5-20 października 2019 r. To termin tegorocznego CodeWeek. Tak, dobrze liczycie – także w tym roku Europejski Tydzień Kodowania trwa… dwa tygodnie.

Zakasujemy rękawy

CodeWeek to społeczna inicjatywa, w ramach której europejskie państwa „ścigają się” w liczbie zorganizowanych wydarzeń związanych z programowaniem. Akcja organizowana jest na terenie całej Europy i dedykowana wszystkim, którzy chcą rozpocząć lub kontynuować przygodę z programowaniem. To świetna okazja, by zacząć zabawę z grami logicznymi, prostą grafiką komputerową, czy robotyką. Idea jest prosta – każdy kto chce się włączyć, może zorganizować własne wydarzenie i zgłosić je tutaj:www.events.codeweek.eu

Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Też tak mamy. Ubiegłoroczna edycja CodeWeek była rekordowa. W całej Polsce zorganizowano 5284 wydarzenia, a to znaczy że rozpoczynały się częściej niż co cztery minuty. Tak dobrego wyniku nie udało nam się osiągnąć nigdy wcześniej. Programowały duże miasta i małe miejscowości. Przedszkolaki i studenci informatyki.

Nie spoczywamy na laurach! W tym roku mamy apetyt na jeszcze więcej. Bez Was się nie uda, dlatego – dołączcie do nas.

Nic bez Was

Ministerstwo Cyfryzacji od lat wspiera tę inicjatywę, ale potrzebujemy też Waszego wsparcia. Może w tym roku (wreszcie) uda nam się prześcignąć Włochów…?– Doceniamy każde zgłoszenie. Jak co roku do udziału w CodeWeek zachęcamy przede wszystkich tych, którzy nie mieli do tej pory do czynienia z programowaniem. To świetny moment, by się przekonać, że to nie jest czarna magia – mówi minister cyfryzacji Marek Zagórski. – Czekamy na zgłoszenia lekcji informatyki, spotkań w klubach seniora, Kołach Gospodyń Wiejskich, przedszkolach i na uczelniach wyższych. Poprzednie lata pokazały nam, że potraficie się Państwo świetnie zorganizować i co ważniejsze – świetnie przy tym bawić – dodaje szef Ministerstwa Cyfryzacji.

Kto może zorganizować takie wydarzenie? Każdy! Ty, Twoi znajomi, nauczyciele, samorządowcy, pasjonaci komputerów i książkowe mole, wielbiciele nowych technologii i ci, którzy są z nimi na bakier. Wszyscy. Jak ma wyglądać takie wydarzenie? Zasada jest tylko jedna: spotykamy się, aby bawić się programowaniem. Jako wydarzenie możesz zgłosić lekcje informatyki, warsztaty z robotami, spotkanie ze znajomymi, podczas którego będziesz rozwiązywał zagadki logiczne z przyjaciółmi czy dyskutował o nowych technologiach. Liczą się zapał i dobre chęci.

Krok po kroku

Mimo, że Europejski Tydzień Kodowania rusza na początku października – swoje wydarzenia możesz zgłaszać już dziś.

Jeśli nie wiesz od czego zacząć, zajrzyj na http://koduj.gov.pl/wlacz-sie/ Znajdziesz tam wszystkie pomocne informacje.

Najważniejsze, aby zarejestrować swoją inicjatywę na www.events.codeweek.eu To bardzo ważne. Tylko zarejestrowane wydarzenia biorą udział w europejskim wyścigu o zwycięstwo. Kiedy to zrobisz, Twoja inicjatywa pojawi się na mapie CodeWeek i w rankingu europejskich wydarzeń.

Czyli co? Działamy!

kom/ emi/