Nauka i technologie

„Cover of Future" podnosi świadomość na temat zmian klimatu na całym świecie przez sztukę

25.06.2019, 16:54aktualizacja: 25.06.2019, 16:54

Cover of Future (1)
Przewodnicząca rady nadzorczej HTD Media Joint Stock Company, artystka Nguyen Thi Kim Duc tworzy „Cover of Future" w celu nasilenia walki ze zmianą klimatu na całym świecie przez unaocznienie katastrofalnych skutków tego zjawiska.

HA NAM, Wietnam, 25 czerwca 2019 r. /PRNewswire/ - Naukowcy ostrzegają, że miliony ludzi na całym świecie zaczną odczuwać ryzyko susz, powodzi, ekstremalnych temperatur i ubóstwa [1] w wyniku zmian klimatu już za kilkanaście lat. Przestroga ta została także jasno zakomunikowana światowym przywódcom, przywódcom buddyzmu i buddystom na całym świecie na Festiwalu Vesak organizowanym przez ONZ w 2019 r. poprzez pojedyncze dzieło sztuki.

Zatytułowane „Cover of Future" dzieło wietnamskiej artystki Nguyen Thi Kim Duc wykorzystuje tradycyjny wietnamski jedwab, inspirowane Van Goghiem pastelowe kolory, miękkie lecz wyraźne pociągnięcia pędzlem wraz z głębokimi, pozbawionymi życia kolorami w celu zaprezentowania umierającego drzewa częściowo zanurzonego w wodzie morskiej. Obraz odzwierciedla katastrofalne skutki zmian klimatycznych: świat bez zieleni drzew, zwierząt i ludzi.

Wykorzystując prostą technikę malarską Nguyen chciała, aby dzieło trafiało prosto do serc z przekazem od niej samej, oddając przywiązanie do środowiska artystki zgodnie ze słowami chińskiego filozofa Lao Tzu: „Ludzie zależą od ziemi, ziemia zależy od Boga, Bóg zależy od religii, a religia zależy od natury". Artystka chciała także, aby wszyscy zdali sobie sprawę z tego, że planetę można ocalić wyłącznie, jeżeli ludzie zmienią swoje marnotrawiące i zanieczyszczające zwyczaje.

105 egzemplarzy dzieła sprezentowano głowom państw i przywódcom buddyjskim z ponad 100 krajów, których przedstawiciele wzięli udział w obchodach Vesak. Wśród nich znaleźli się: głowy Buddyzmu, w tym profesor dr Phra Brahmapundit, przewodniczący Międzynarodowej Rady Dnia Vesak (ICDV); Nguyen Manh Hung, minister Informacji i Komunikacji Wietnamu; Ryan Giggs, trener walijskiej drużyny piłkarskiej; premier Nepalu, prezes Senatu Bhutanu i Sang Ji Zha Xi, zastępca sekretarza generalnego Chińskiego Kościoła Buddyjskiego. Wszyscy obdarowani byli przychylni misji i wzruszeni podarunkiem.

„Przez +Cover of Future+ chcę przypomnieć światowym przywódcom o ich odpowiedzialności w zakresie konserwacji naszej planety. Jako decydenci muszą przewodzić tej walce i szerzyć poczucie odpowiedzialności za ochronę środowiska w swoich kręgach. Jeżeli nie podejmą działań natychmiastowo, dojdzie do końca świata. Chcę, aby obrazy zawisły w ich salonach tak, aby co dzień przypominały im o tym obowiązku” – skomentowała artystka Nguyen Thi Kim Duc.

O artystce

Nguyen Thi Km Duc zajmuje obecnie stanowisko dyrektora Instytutu Kadr – HV Talent i przewodniczącej rady nadzorczej HTD Media Joint Stock Company. Artystka założyła także Butta, czyli pierwszą sieć społecznościową w kręgach buddyjskich w Wietnamie.

Oddanie Nguyen środowisku jest wynikiem wpływu jej ojca, znanego wietnamskiego pisarza. Nguyen Son Dong jest autorem znanej powieści „Xu Doai May Trang" i wielu wietnamskich wierszy. Nguyen potwierdziła, że wiersz jej ojca „The Freshness To Life" ukształtował jej pasję do ochrony środowiska życia ludzi.

„On a block of wood this afternoon // Na kawałku drewna dziś po południu

Raindrops were so small // Krople deszczu tak drobne

It pained my heart // Pomalowały moje serce

But the forest was vast // Lecz las był tak ogromny

People's immensity as well, // Jak i ogrom ludzi

Please join me! // Dołącz do mnie

For evergreen forest // W tym lesie wiecznie zielonym

The freshness to life" // Świeżości życia

Z „The Freshness To Life"

Nguyen wyraża nadzieję, że dzieło „Cover of Future" obejmie rolę ambasadora marki środowiska i walki ze zmianą klimatu, a z czasem będzie prezentowane na całym świecie w ramach promocji ochrony zielonej planety.

[1] https://www.ipcc.ch/sr15/

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/927459/Artist_Nguyen_Thi_Kim_Duc.jpg