Polityka i społeczeństwo

PK: zatrzymania i zarzuty dla członków zorganizowanej grupy przestępczej za oszustwa podatkowe (komunikat)

19.06.2019, 10:49aktualizacja: 19.06.2019, 10:49

- PK informuje:

Na polecenie prokuratora Podlaskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Białymstoku (16.06.2019 roku) funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji oraz Centralnego Biura Antykorupcyjnego zatrzymali kolejne cztery osoby w sprawie zorganizowanej grupy przestępczej dokonującej oszustw podatkowych w obrocie metalami szlachetnymi. Prokurator przedstawił zatrzymanym zarzuty oraz zastosował wobec nich środki zapobiegawcze.

Handlowali srebrem

W toku postępowania prokurator Podlaskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Białymstoku ustalił, że zatrzymani dopuścili się uszczupleń VAT w wysokości od 2,5 do ponad 6 milionów złotych. Zorganizowana grupa przestępcza działała w latach 2015-2016 na terenie Polski i innych krajów Unii Europejskiej. Grupa dopuszczała się oszustw podatkowych w związku z rozliczaniem VAT z tytułu wewnątrzwspólnotowych transakcji nabycia towarów w postaci granulatu srebra i innych metali szlachetnych wyprodukowanych w niemieckich firmach.

Usłyszeli zarzuty

Prokurator Podlaskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Białymstoku przedstawił zatrzymanym zarzuty m.in. udziału w zorganizowanej grupie przestępczej kwalifikowane z art. 258 par. 1 kodeksu karnego, oszustw co do mienia znacznej wartości kwalifikowane z art. 286 par. 1 kk w zw. z art. 294 kk prania pieniędzy z art. 299 par. 1 i 5 kk oraz popełnienia przestępstw skarbowych.

Czyny zarzucone podejrzanym zagrożone są karą do 10 lat pozbawienia wolności.

Środki zapobiegawcze

Z uwagi na konieczność zabezpieczenia prawidłowego toku postępowania prokurator zastosował wobec podejrzanych środki zapobiegawcze w postaci dozorów Policji, zakazu opuszczania kraju oraz poręczeń majątkowych w wysokości od 10 do 100 tysięcy złotych.

Dwudziestu jeden podejrzanych

Dotychczas w toku postępowania zarzuty przedstawiano 21 podejrzanym. Wobec dwóch osób stosowany jest środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania, natomiast wobec pozostałych podejrzanych środki zapobiegawcze m.in. w postaci poręczeń majątkowych w kwotach do 100 tysięcy złotych.

kom/ sno/ mam/

Data publikacji 19.06.2019, 10:49