Polityka i społeczeństwo

PK: Zatrzymania i zarzuty za wyłudzenie 1,5 miliona złotych z NFZ (komunikat)

13.06.2019, 11:53aktualizacja: 13.06.2019, 11:53

- PK informuje:

Prokuratura Okręgowa w Rzeszowie prowadzi śledztwo dotyczące oszustw na szkodę Podkarpackiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ w Rzeszowie popełnianych przez właścicieli aptek, lekarza i inne osoby.

Na polecenie prokuratora (10 czerwca 2019 roku) funkcjonariusze Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie dokonali zatrzymania 5 osób, w tym lekarza i dwóch właścicieli aptek oraz przeprowadzili inne czynności procesowe, w tym przeszukania. Na wniosek prokuratora wobec trzech podejrzanych Sąd zastosował środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania.

"Srebrny interes" właścicieli aptek

W toku śledztwa prokurator Prokuratury Okręgowej w Rzeszowie ustalił, że Krystyna K. i Rafał K. prowadząc apteki na terenie powiatu przemyskiego, weszli w porozumienie z lekarzem rodzinnym Ellą S., której zadaniem było wypisywanie recept na farmaceutyki na schorzenia dermatologiczne dla "osób zaufanych". Na podstawie tych recept miała być sporządzana maść w punktach aptecznych, w skład których wchodziło srebro koloidalne. Recepty nie były faktycznie realizowane w aptekach, tylko formalnie wprowadzane do systemu i w ten sposób wyłudzono refundacje z Narodowego Funduszu Zdrowia na kwotę ponad półtora miliona złotych. Proceder przestępczy funkcjonował od 2016 roku do 2018 roku.

Zarzuty stawiane podejrzanym

Po doprowadzeniu zatrzymanych do Prokuratury Okręgowej w Rzeszowie prokurator ogłosił im zarzuty popełnienia oszustw dotyczących mienia wielkiej wartości, fałszowania i posługiwania się fałszywymi dokumentami kwalifikowane z art. 286 par. 1 kodeksu karnego w zw. z art. 294 par. 1 kk. Lekarzowi grozi kara pozbawienia wolności do lat 10, natomiast właścicielom aptek kara pozbawienia wolności do lat 15, gdyż uczynili ono sobie z popełnienia przestępstwa stałe źródło dochodów. Prokurator na poczet obowiązku naprawienia szkody i kary grzywny zabezpieczył mienie należące do podejrzanych na kwotę około 1,3 miliona złotych.

Trafili do aresztu

Z uwagi na konieczność zabezpieczenia prawidłowego toku postępowania prokurator skierował do Sądu wnioski o zastosowanie wobec podejrzanych Elli S. , Krystyny K. i Rafała K. środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania. Sąd w pełni podzielił argumentację prokuratora i zastosował wobec nich tymczasowe aresztowania na okres 3 miesięcy.

kom/ dma/ mam/

Data publikacji 13.06.2019, 11:53