Polityka i społeczeństwo

Aktywność WOT w działaniach kryzysowych (komunikat)

24.05.2019, 21:39aktualizacja: 24.05.2019, 21:39

- WOT informuje:

"Stawiennictwo żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej do działań kryzysowych wynosi 95%, to świadczy o tym jak poważnie podchodzą oni do swoich zadań. Wielu jeszcze niepowołanych zgłasza swoją dyspozycyjność do natychmiastowego stawiennictwa" – powiedział gen. dyw. Wiesław Kukuła, dowódca WOT.

Dzisiaj mija czwarty dzień realizacji zadań kryzysowych przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej. W bezpośrednie działania na terenie pięciu województw zaangażowanych było dzisiaj blisko 500 żołnierzy WOT, 1000 jest w odwodzie gotowych działania, a 18500 żołnierzy jest gotowych na każdy sygnał.

Bardzo wysoki współczynnik stawiennictwa odnotowano wśród żołnierzy, którzy otrzymali sygnał natychmiastowego stawiennictwa. Z powołania w tym trybie zwolnieni są żołnierze - strażacy OSP, maturzyści i bezpośrednio dotknięci skutkami kryzysu.

Ważne informacje alarmowe!

Żołnierze WOT wspierają strażaków i współdziałają z żołnierzami wojsk operacyjnych na terenie: Lubelszczyzny, Podkarpacia, Małopolski, Śląska i Ziemi Świętokrzyskiej. Na tych terenach obwiązuje najwyższy stopień gotowości żołnierzy WOT, powołanie w trybie natychmiastowego stawiennictwa może nastąpić w czasie krótszym niż 12 godzin.

Na terenie województw: mazowieckiego i łódzkiego powołanie w trybie natychmiastowego stawiennictwa może nastąpić w czasie do 24 godzin.

W pozostałych województwach (wielkopolskie, kujawsko-pomorskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie i podlaskie) stawiennictwo nie jest planowane w czasie krótszym niż 24 godziny.

kom/ nmk/ mam/

Data publikacji 24.05.2019, 21:39