Polityka i społeczeństwo

MSZ: Na Zamku Królewskim o prawie traktatów (komunikat)

23.05.2019, 19:22aktualizacja: 23.05.2019, 19:22

- MSZ informuje:

"Konwencja wiedeńska o prawie traktatów ma fundamentalne znaczenie dla działalności państwa w przestrzeni prawnomiędzynarodowej" – powiedział wiceminister Piotr Wawrzyk podczas zorganizowanej w Warszawie przez Departament Prawno-Traktatowy Ministerstwa Spraw Zagranicznych konferencji "50 lat Konwencji wiedeńskiej o prawie traktatów w świetle polskiej praktyki traktatowej".

Celem konferencji było pokazanie współczesnego znaczenia jednej z najważniejszych umów międzynarodowych, Konwencji wiedeńskiej o prawie traktatów, sporządzonej w Wiedniu 22 maja 1969 r., ze szczególnym uwzględnieniem polskiej praktyki traktatowej. W trakcie swojego wystąpienia wiceminister Wawrzyk podkreślił, że wydarzenie wpisuje się w działania Polski związane z promowaniem poszanowania dla prawa międzynarodowego, stanowiącego zarazem dewizę niestałego członkostwa naszego kraju w Radzie Bezpieczeństwa w latach 2018-2019. Wiceszef MSZ zwrócił również uwagę na przypadające w tym roku 100-lecie polskiej polityki traktatowej, wskazując jednocześnie, że w tym okresie Polska podpisała ponad 6 tysięcy umów dwustronnych oraz 1,3 tysiąca umów wielostronnych.

Konferencja zgromadziła ponad 200 wybitnych polskich ekspertów i praktyków w dziedzinie prawa traktatów, w tym reprezentantów środowiska akademickiego oraz administracji publicznej. W wydarzeniu wzięli także udział członkowie polskiej delegacji, uczestniczący w negocjacjach dokumentu w Wiedniu w latach 1968-1969. "Wyrażam szczególną satysfakcję, że 50-lecie Konwencji wiedeńskiej o prawie traktatów możemy celebrować wraz z tymi, którzy byli u jej początków i swoim zaangażowaniem, poświęceniem i pracą dążyli do zapewnienia wymiernego polskiego udziału w Konferencji wiedeńskiej oraz merytorycznego wkładu do samej Konwencji" – zaznaczył wiceminister Wawrzyk.

Patronat Honorowy nad konferencją objął prezydent Andrzej Duda. Kancelarię Prezydenta RP reprezentowała podczas wydarzenia wiceminister Anna Surówka-Pasek, która odczytała list okolicznościowy w imieniu prezydenta.

kom/ nmk/ mam/

Data publikacji 23.05.2019, 19:22