Nowy Jeep Wrangler zdobywcą tytułu „4x4 de l’Année 2019"

23.05.2019, 12:19aktualizacja: 23.05.2019, 12:19

FCA Polska/Nowy Jeep Wrangler zdobywcą tytułu „4x4 de l’Année 2019
Nowa generacja kultowego Jeepa® Wranglera (JL) została nagrodzona tytułem „2019 4x4 roku” przyznawanym przez czytelników i dziennikarzy specjalistycznego francuskiego czasopisma 4x4 Magazine. Wrangler jest szóstym modelem Jeepa uhonorowanym tytułem „4x4 of the Year” od czasu przeprowadzenia pierwszego konkursu, 34 lata temu.

Co roku, począwszy od 1985 roku, czytelnicy i eksperci 4x4 Magazine, jednego z najbardziej znanych specjalistycznych czasopism motoryzacyjnych we Francji, testują wiele samochodów z napędem na cztery koła pochodzących od światowych producentów. Przed wydaniem werdyktu i przyznaniem prestiżowego tytułu „4x4 of the Year”, jury ocenia nie tylko zachowanie samochodów na drodze, ale także przeprowadza bardzo trudny test terenowy.

Wcześniej, prestiżowym tytułem nagrodzono kilka innych modeli Jeepa, między innymi Jeepa Cherokee XJ (1986), Jeepa Cherokee XJ z 4,0-litrowym silnikiem benzynowym (1989), Jeepa Grand Cherokee ZJ (1994), Jeepa Wranglera JK (2008) i Jeepa Renegade (2015).

Nowocześniejszy, wygodniejszy, lepiej wyposażony i zawsze pozostający ikoną Wrangler jest wzorcem sprawności w każdym terenie. Przyznany tytuł jest wyrazem uznania dla pracy wykonanej przez inżynierów Jeepa dla zagwarantowania nowemu Wranglerowi niezrównanych zdolności terenowych, przestrzegając jednocześnie przepisów w zakresie dopuszczenia do ruchu na drogach publicznych i, co najważniejsze, oczekiwań klientów w zakresie mobilności. Nowocześniejszy, wygodniejszy, lepiej wyposażony i zawsze kultowy Wrangler pozostaje niekwestionowanym mistrzem jazdy terenowej.

Wprowadzony na rynek jesienią ubiegłego roku w całej Europie, nowy Jeep Wrangler doskonale radzi sobie zarówno na bezdrożach, jak i na ulicach miast, łącząc legendarny off-roadowy potencjał z kultową stylistyką marki i zaawansowaną technologią.

Najnowszy Wrangler zachwyca niezrównanym wyposażeniem technicznym, w zależności od wersji, obejmującym dwa zaawansowane systemy napędu 4x4 (Command-Trac i Rock-Trac), elektroniczną blokadę przedniej i tylnej osi Tru-Lock, 32” opony BF Goodrich zaprojektowane dla przepraw błotnych, wzorcowe w swojej klasie kąty natarcia, zejścia i rampowy, specjalne płyty osłonowe podwozia i osłony boczne dla ekstremalnych zastosowań terenowych oraz elektronicznie rozłączany przedni stabilizator.

Ponadto, oferta silników Wranglera została odnowiona dzięki wprowadzeniu 2,2-litrowego turbodoładowanego silnika diesel o mocy 200 KM i 2,0-litrowego silnika benzynowego o mocy 270 KM. Oba nowe silniki są połączone z ośmiostopniową automatyczną skrzynią biegów, po raz pierwszy zastosowaną w tym modelu. Ta ośmiobiegowa automatyczna przekładnia zapewnia niesamowite wrażenia z jazdy – niezależnie czy jest to codzienny dojazd do pracy, czy też ekstremalne pełzanie po skałach, klientów ucieszy płynna jazda, rewelacyjna moc i oszczędność paliwa.

Tytuł „2019 4x4 of the Year” przyznany przez 4x4 Magazine to kolejne wyróżnienie, które uzupełnia długą kolekcję międzynarodowych nagród otrzymanych przez nową generację Jeepa Wranglera. W Europie, w pierwszych czterech miesiącach tego roku, model ten zdobył prestiżową nagrodę „Off-Road Award" w konkursie „4x4 of the Year” organizowanym przez brytyjski magazyn 4×4 , tytuł „Samochodu Legendy" w plebiscycie „The Best of Moto 2018" portalu moto.pl i „Premiery Motoryzacyjnej" w głosowaniu „Auto Lider 2018", organizowanym przez czołowe polskie czasopisma motoryzacyjne Motor i Auto Moto. Legendarny Jeep Wrangler czwartej generacji zwyciężył również w kategorii samochodu „Na wielką podróż we dwoje” w plebiscycie organizowanym przez portal Wirtualna Polska oraz zdobył tytuł „2018 Best News” w kategorii Premium Crossovers i SUV nagrody Grand Prix rosyjskiego magazynu Za Rulyom.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 23.05.2019, 12:19