Polityka i społeczeństwo

MSZ: Uroczystości rocznicowe NATO w Waszyngtonie (komunikat)

04.04.2019, 11:17aktualizacja: 04.04.2019, 11:17

- MSZ informuje:

"Obecność Stanów Zjednoczonych w Europie ma kluczowe znaczenie dla powstrzymania potencjalnych agresorów" – ocenił minister Jacek Czaputowicz podczas panelu ministerialnego na forum Center for European Policy Analysis, zorganizowanego w Waszyngtonie z okazji 70. rocznicy podpisania Traktatu Północnoatlantyckiego.

Udziałem w panelu dyskusyjnym "NATO w 70. rocznicę: Upamiętnianie przeszłości. Przygotowanie na przyszłość" szef polskiej dyplomacji rozpoczął kolejny dzień pobytu w USA. "Świętujemy 20. rocznicę przystąpienia Polski, Czech i Węgier do Sojuszu" – przypomniał minister Jacek Czaputowicz w swoim wystąpieniu. "Dla Polski przystąpienie do NATO było realizacją naszego marzenia z lat 80." – podkreślił. Minister zapowiedział też, że w czasie spotkań w Waszyngtonie państwa członkowskie NATO będą dyskutować o tym, w jaki sposób dostosować funkcjonowanie Sojuszu do nowych wyzwań, jak również jak zapewnić zacieśnienie więzi transatlantyckich. "Istnieją pewne różnice opinii w USA i UE" – przyznał szef polskiego MSZ – "jednak to właśnie dzięki amerykańskiej obecności wojskowej w Europe możemy czuć się bezpieczni" – ocenił.

Minister Jacek Czaputowicz uczestniczył także w środę w sesji połączonych Izb Kongresu USA, gdzie wysłuchał wystąpienia sekretarza generalnego NATO Jensa Stoltenberga. "Sekretarz generalny przedstawił punkt widzenia całego Sojuszu. Podkreślił znaczenie NATO w historii i obecnie oraz zwrócił uwagę na zagrożenia" – powiedział szef polskiego MSZ. "Podzielamy opinię, że Rosja stanowi zagrożenie. [Pojawiają się] nowe wyzwania i trzeba wzmacniać NATO: stabilna Europa jest potrzebna Amerykanom, a Stany Zjednoczone są potrzebne Europie".

Minister Jacek Czaputowicz ocenił też, że wycofanie się z traktatu INF przez Stany Zjednoczone spowoduje, że przestanie on istnieć. "Odpowiedzialna za to jest Rosja, która złamała traktat. Musi być zdecydowana odpowiedź Sojuszu" – podkreślił minister Jacek Czaputowicz. "Musimy reformować Sojusz i zwiększać wydatki na obronę, bo zagrożenie jest realne" – dodał.

Szef polskiego resortu dyplomacji rozmawiał dzisiaj również ze specjalnym przedstawicielem USA ds. Ukrainy Kurtem Volkerem. W związku ze zbliżającą się 5. rocznicą bezprawnej aneksji Krymu szef polskiego resortu dyplomacji podkreślił konieczność kontynuowania polityki nieuznawania i potępiania nielegalnych działań Rosji. "Z Kurtem Volkerem rozmawialiśmy na temat sytuacji na Ukrainie i tego, jak ona zmieni się po wyborach" – powiedział szef polskiego MSZ dziennikarzom po spotkaniu. "Mówiliśmy też o tym, co może społeczność międzynarodowa zrobić, aby wesprzeć suwerenność Ukrainy".

W trakcie swojej wizyty w Waszyngtonie szef polskiego MSZ spotkał się ponadto ze specjalnym przedstawicielem USA ds. Iranu Brianem Hookiem. W rozmowie poruszył m.in. temat dalszych działań w ramach współorganizowanego przez Polskę i USA procesu warszawskiego poświęconego budowaniu pokoju i bezpieczeństwa na Bliskim Wschodzie, w szczególności powołania grup roboczych. "To, co zapoczątkowaliśmy w Warszawie, będziemy [wspólnie] ze Stanami Zjednoczonymi kontynuować" – zaznaczył minister Jacek Czaputowicz.

Ważnym punktem wizyty ministra Jacka Czaputowicza w Waszyngtonie był jego udział w konferencji poświęconej 70. rocznicy powstania NATO zorganizowanej przez German Marshall Fund of the United States, Atlantic Council i Munich Security Conference. Podczas dyskusji zatytułowanej "Stronger Together: The Importance of Allies in an Era of Great Power Confrontation" minister Jacek Czaputowicz zwrócił uwagę, że wobec różnych zewnętrznych zagrożeń – np. ze strony Rosji czy Chin – państwa członkowskie NATO powinny zachować solidarność. Jedność Sojuszu to jedyny sposób, by stawić czoła pojawiającym się zagrożeniom – powiedział szef polskiego MSZ.

Minister Jacek Czaputowicz wziął dziś także udział, obok sekretarza generalnego NATO Jensa Stoltenberga oraz sekretarza stanu USA Mike'a Pompeo, w przyjęciu z okazji 70. rocznicy utworzenia NATO.

kom/ dma/ mam/

Data publikacji 04.04.2019, 11:17