Polityka i społeczeństwo

KRS : Awans Sędziego Michała Lasoty (komunikat)

26.03.2019, 15:10aktualizacja: 26.03.2019, 15:10

- KRS informuje:

W związku z artykułami opublikowanymi w kilku portalach internetowych, m.in.: okopress.pl, wp.pl, onet.pl, które poświęcone są awansowi sędziego Sądu Rejonowego w Nowym Mieście Lubawskim Michała Lasoty, zastępcy Rzecznika Dyscyplinarnego Sędziów Sądów Powszechnych, uprzejmie informuję, że podana tam informacja jakoby Krajowa Rada Sądownictwa zadecydowała o wyborze sędziego Lasoty na stanowisko prezesa Sądu Okręgowego w Elblągu jest nieprawdziwa.

Krajowa Rada Sądownictwa nie ma uprawnień do wskazywania kandydatów na prezesów sądów jakiejkolwiek instancji. Zgodnie z kompetencjami Rady zapisanymi w ustawie o Krajowej Radzie Sądownictwa (art. 3 pkt 5) Rada jedynie wyraża opinię w sprawie odwołania prezesa albo wiceprezesa sądu powszechnego oraz prezesa albo zastępcy prezesa sądu wojskowego.

Sędzia Michał Lasota złożył wniosek o rozpatrzenie jego kandydatury w konkursie na stanowisko sędziego Sądu Okręgowego w Elblągu. Krajowa Rada Sądownictwa na posiedzeniu w dniach 19-22 marca 2019 r. w głosowaniu podjęła decyzję o przedstawieniu Prezydentowi RP wniosku o powołanie sędziego Lasoty do tego sądu.

kom/ dma/ wus/

Data publikacji 26.03.2019, 15:10