Polityka i społeczeństwo

MRPiPS: Wielki sukces polskich sportowców w Abu Dhabi (komunikat)

22.03.2019, 13:04aktualizacja: 22.03.2019, 13:04

- MRPiPS informuje:

69 medali, w tym 30 złotych, 21 srebrnych i 18 brązowych – to wynik Reprezentacji Polski na Światowych Letnich Igrzyskach Olimpiad Specjalnych Abu Dhabi 2019. – Ogromnie się cieszę i serdecznie gratuluję rewelacyjnych wyników naszym sportowcom. Jesteście nie do pokonania! – gratuluje minister Elżbieta Rafalska.

Polscy sportowcy z niepełnosprawnością intelektualną podczas Światowych Letnich Igrzyskach Olimpiad Specjalnych Abu Dhabi 2019 spisali się na medal. Rywalizowali w 17 dyscyplinach sportowych: badmintonie, bocce, bowlingu, gimnastyce, jeździectwie, golfie, judo, kajakarstwie, kolarstwie, koszykówce kobiet i mężczyzn, lekkoatletyce, piłce nożnej 7-osobowej kobiet, pływaniu, tenisie ziemnym, tenisie stołowym, trójboju siłowym i… wrotkarstwie. Biało-czerwona drużyna liczy 64 osoby.

Podczas Igrzysk w Zjednoczonych Emiratach Arabskich Polacy wywalczyli 69 medali, w tym 30 złotych, 21 srebrnych i 18 brązowych. – To rewelacyjny, fenomenalny wynik. Ogromnie się cieszę i serdecznie gratuluję sukcesów. Drodzy Sportowcy, jesteście nie do pokonania! Pokazujecie, że nawet spore kłopoty i bariery nie są nie do przeskoczenia, że można realizować się mimo niepełnosprawności – i osiągać przy tym świetne rezultaty. Jesteście przykładem i wzorem siły charakteru. Gorąco gratuluję! – tak minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej pogratulowała reprezentacji.

Światowe Letnie Igrzyska Olimpiad Specjalnych – Abu Dhabi 2019 rozpoczęły się 14 marca i trwały do 21 marca. W sumie w Igrzyskach rywalizowało ponad 7,5 tys. sportowców z przeszło 190 krajów świata. Zmierzyli się w 24 dyscyplinach. W wydarzeniu wzięło też udział ponad 2,6 tys. trenerów, 6 tys. członków rodzin oraz ponad 20 tys. wolontariuszy z całego świata.

kom/ nmk/ wus/

Data publikacji 22.03.2019, 13:04