MSZ: Podpisanie porozumienia pomiędzy MSZ a Telewizją Polską w sprawie TVP Wilno (komunikat)

21.03.2019, 15:52aktualizacja: 21.03.2019, 15:52

- MSZ informuje:

"Nowy program Telewizji Polskiej będzie dobrze służył podtrzymywaniu narodowej tożsamości oraz wspieraniu aktywności Polaków zamieszkałych na Litwie" – powiedział wiceminister spraw zagranicznych Szymon Szynkowski vel Sęk podczas uroczystego podpisania porozumienia pomiędzy Ministerstwem Spraw Zagranicznych a Telewizją Polską w sprawie współdziałania w zakresie tworzenia i rozpowszechniania programu telewizyjnego TVP Wilno.

Porozumienie jest wynikiem wieloletniej współpracy MSZ z TVP S.A. w zakresie tworzenia oferty stacji TVP Polonia oraz programów w języku polskim i innych językach dla odbiorców za granicą. Uruchomiony na podstawie podpisanego dokumentu program TVP Wilno, dedykowany mieszkańcom Wileńszczyzny, uzupełni ofertę telewizyjną dostępną w ramach kultury masowej i będzie służył podtrzymywaniu tożsamości oraz wspieraniu aktywności mniejszości polskiej na Litwie.

"Sprawy Polonii i Polaków poza granicami kraju mają fundamentalne znaczenie i są priorytetem dla obecnego rządu RP" – zaznaczył wiceszef polskiej dyplomacji. "Nasi Rodacy zamieszkali na Wileńszczyźnie są ważnym partnerem i ośrodkiem promowania polskiej kultury oraz pamięci" – dodał.

Program TVP Wilno ma mieć charakter integracyjny zarówno w wymiarze polonijnym, jak i bilateralnym. Do jego realizacji zaproszono młodych dziennikarzy wywodzących się ze środowiska polskiego na Litwie. Uruchomienie programu planowane jest na początek maja 2019 r.

W początkowej fazie realizacji projektu przewidziane jest nadawanie każdego dnia piętnastominutowego serwisu informacyjnego w języku polskim, przeznaczonego dla odbiorców lokalnych, a także dwóch programów publicystycznych tygodniowo. Transmisja odbywać się będzie na antenie TVP Polonia poprzez zastąpienie sygnału satelitarnego sygnałem naziemnym programu TVP Wilno.

kom/ dma/ mark/

Data publikacji 21.03.2019, 15:52