Corsair Infrastructure Partners ogłasza realizację długoterminowych inwestycji przez HarbourVest Partners

20.03.2019, 17:54aktualizacja: 20.03.2019, 17:54

HarbourVest inwestuje w trzy fundusze zarządzane przez Corsair Infrastructure Partners (CIP), których głównym obszarem działalności jest infrastruktura transportowa.

NOWY JORK – (BUSINESS WIRE) – Corsair Infrastructure Partners (“CIP”), międzynarodowy podmiot Corsair Capital (“Corsair”) zajmujący się inwestycjami w infrastrukturę ogłosił dzisiaj, że HarbourVest Partners (“HarbourVest”), jeden z największych inwestorów instytucjonalnych działający w różnych częściach świata i inwestujący w rozmaite kategorie aktywów, zainwestował w trzy nowe fundusze zarządzane przez CIP, angażując kapitał w sektory lotniczy, portowy i drogowy.

Na początku tego roku nowe fundusze CIP sfinalizowały transakcje nabycia udziałów w trzech spółkach bazowych – Vantage Airport Group, firmie deweloperskiej budującej lotniska, DP World Australia, australijska firma prowadząca działalność załadunkowo-rozładunkową. a także Itinere Infraestructuras, operatora opłat drogowych – od różnych udziałowców, którzy zdecydowali się na ich zbycie, w tym Gateway Infrastructure Investments, dawnej spółki celowej zarządzanej przez CIP. Inwestycja HarbourVest została sfinansowana z długoterminowej puli kapitału instytucjonalnego przeznaczonego na wsparcie sponsorów funduszy infrastrukturalnych takich jak CIP. Odegra ona ważną rolę w realizacji strategii wzrostowej CIP dla wszystkich trzech spółek bazowych.

Komentarz Hari R. Rajana, dyrektora zarządzającego Corsair i dyrektor CIP: „Jesteśmy podekscytowani faktem, że czołowy inwestor, jakim jest HarbourVest, zaangażował kapitał w nasze nowe fundusze. HarbourVest ma dobrą reputację, a ponadto posiada doświadczenie we współpracy z komplementariuszami w dziedzinie infrastruktury, dlatego cieszymy się na długą i owocną współpracę”.

Komentarz Kevina Warn-Schindela, dyrektora zarządzającego HarbourVest: „Jesteśmy podekscytowani możliwością współpracy z Corsair w zakresie tej inwestycji, ponieważ uważamy, że portfel wartościowych inwestycji infrastrukturalnych, którymi zarządza zespół doświadczonych specjalistów inwestycyjnych Corsair, stanowi atrakcyjną inwestycję z punktu widzenia strategii infrastrukturalnej HarbourVest. Cieszymy się na współpracę z Corsair i kierownictwem, licząc, że w dalszej perspektywie pozwoli ona na dalszy rozwój inwestycji spółek bazowych”.

Corsair Capital i Corsair Infrastructure Partners

Spółka Corsair Capital została założona w roku 1992 i jest obecnie wiodącym inwestorem specjalistycznym na świecie. Corsair posiada wysoko cenioną platformę prywatnych funduszy inwestycyjnych. Spółka inwestuje zasadniczo we wszystkie podsektory branży usług finansowych, w tym w zarządzanie majątkiem i aktywami, płatności i technologie finansowe, usługi, ubezpieczenia oraz bankowość i finansowanie specjalistyczne. Od początku istnienia spółka prowadziła lub współkierowała inwestycjami o wartości 8 miliardów dolarów w ramach prywatnych funduszy inwestycyjnych. Spółka posiada również globalny kapitałowy fundusz inwestycyjny Corsair Infrastructure Partners, który został założony w 2015 roku i zarządza funduszem infrastrukturalnym o wartości 2,9 mld USD. W Więcej informacji o Corsair Infrastructure Partners można znaleźć na stronie www.corsair-infrastructure.com.

HarbourVest Partners

HarbourVest to niezależna firma specjalizująca się w międzynarodowych inwestycjach na rynkach niepublicznych o ponad 36-letnim doświadczeniu. Wartość zarządzanego przez nią majątku na dzień 31 grudnia 2018 r. wynosiła ponad 58 mld USD. Jej rozbudowana międzynarodowa platforma oferuje klientom możliwości inwestowania w fundusze na rynku pierwotnym i wtórnym, a także bezpośrednich koinwestycji w fundusze mieszane lub oddzielnie prowadzone rachunki. HarbourVest zatrudnia ponad 500 pracowników, w tym przeszło 100 specjalistów inwestycyjnych na terenie całej Azji, Europy i Ameryki. Podmiot ten zaangażował w nowo utworzone fundusze ponad 35 mld USD, dokonał zakupów o wartości ponad 19 mld USD oraz zainwestował przeszło 9 mld USD bezpośrednio w spółki operacyjne. Dzięki współpracy z HarbourVest klienci zyskają dostęp do rozwiązań szytych na miarę, długofalowych relacji, wiedzy praktycznej i potwierdzonych rezultatów.

Wersja źródłowa na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20190320005503/en/

Źródło: Corsair Infrastructure Partners

KONTAKT: