Zdrowie i styl życia

Centrum Kontynencji – razem możemy więcej

05.03.2019, 12:57aktualizacja: 05.03.2019, 12:57

MCC - logo
Chociaż inkontynencja, czyli nietrzymanie moczu (NTM), uważana jest za jeden z ważniejszych problemów zdrowotnych XXI wieku, to w Polsce opieka nad pacjentem z tym schorzeniem praktycznie nie istnieje. Jednak jeszcze w tym roku, w Warszawie powstanie pierwsze wzorcowe Centrum Kontynencji, które wypracuje standardy dla innych placówek w całym kraju.

Dla kogo?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Międzynarodowego Towarzystwa Kontynencji (ICS), nietrzymanie moczu (NTM) to przypadłość obejmująca jakikolwiek epizod niezależnego od woli wycieku moczu z pęcherza moczowego. Dotyka zarówno kobiet jak i mężczyzn, często przybierając postać przewlekłą. Wśród kobiet największą grupę stanowią pacjentki po porodach, po menopauzie i po zabiegach ginekologicznych, wśród mężczyzn – po zabiegach urologicznych. To właśnie z myślą o nich Medical Continence Centers S.A. (MCC) uruchamia w Warszawie wzorcowe Centrum Kontynencji oferujące swoim pacjentom kompleksową opiekę i profesjonalną pomoc.

NTM – problem społeczny i ekonomiczny

Wg danych szacunkowych problem NTM dotyczy ok. 2,5 mln osób, jednak prawdziwe liczby mogą być znacznie wyższe, gdyż intymny charakter schorzenia utrudnia zebranie rzetelnych danych.

„Problem jest ogromny i będzie narastał, jako że wraz ze zmianami demograficznymi przybywa osób ze schorzeniami urologicznymi. Żaden publiczny system nie udźwignie rosnących kosztów opieki zdrowotnej, bez radykalnego wzrostu podatków lub składek” – mówi prof. Piotr Błędowski, przewodniczący Rady Nadzorczej MCC.

Wg profesora Błędowskiego, wraz ze wzrostem statusu materialnego Polaków, zaczynają oni w sposób naturalny postrzegać jakość życia jako istotny czynnik starości. I będą chcieli w nią inwestować.

„Czarna dziura” systemu

W krajach rozwiniętych inkontynencja przestała być już tematem wstydliwym. W Polsce też przestaje być tabu, ale wypracowanie prawdziwych struktur to nadal przyszłość.

„Pacjenci z inkontynencją w Polsce, trafiają w +czarną dziurę+ systemu, dla którego, wobec zbyt małych zasobów finansowych, priorytetem będzie zawsze ratowanie życia, a nie poprawa jego jakości – mówi dr Andrzej Przybyła, wiceprezes zarządu MCC – Odpowiedzią na ten stan jest właśnie MCC wraz z innowacyjną formułą integrującą urologię czynnościową, uroginekologię, ambulatoryjną fizjoterapię uroginekologiczną i rehabilitację urologiczną.

MCC – odpowiedź na potrzeby pacjentów i rynku

Pierwsze wzorcowe Centrum Kontynencji powstanie w Warszawie jeszcze w tym roku. Jest autorskim pomysłem Tomasza Michałka, prezesa zarządu MCC i dra Andrzeja Przybyły. Pierwszy jest doświadczonym menadżerem, który tematyką NTM zajmuje się zawodowo na poziomie krajowym i międzynarodowym już od blisko dwudziestu lat, drugi jest pionierem rehabilitacji urologicznej w Polsce a z wykształcenia doktorem nauk medycznych ze specjalizacją urologa i androloga.

Twórcy MCC twierdzą, że nie będą konkurencją dla publicznych szpitali, ani prywatnych sieci. Wypełniają jedynie niszę, wymagającą specjalistycznej wiedzy, którą posiadają zarówno od strony medycznej, jak i organizacyjnej czy biznesowej.

Razem możemy więcej

Założyciele MCC od samego początku szukali własnej formuły na uruchomienie Centrum Kontynencji. Mogli stosunkowo łatwo pozyskać kapitał i uruchomić kopię kolejnej prywatnej placówki medycznej. Wybrali jednak inne rozwiązanie, bo zależało im na zbudowaniu szerokiej wspólnoty.

„Chcemy włączyć społeczność polskich pacjentów w proces rozwoju spółki od jej samego początku – mówi Tomasz Michałek – Dlatego emisja akcji jest skierowana nie tylko do inwestorów, ale również do pacjentów, między innymi tych zrzeszonych od przeszło 10 lat w Stowarzyszeniu UroConti. To dla nich tworzymy rozwiązania, które pomogą przywrócić im utraconą, niekiedy latami, godność i radość życia”.

Equity Crowdfunding

Crowdfunding, bo o tym rozwiązaniu mowa, nazywany inaczej finansowaniem społecznościowym, to dynamicznie rozwijające się źródło finansowania. W Polsce, po zwiększeniu limitu ze 100 tys. do 1 mln EUR, zyskuje coraz większą popularność.

„Chcielibyśmy zrealizować plan z szeroką grupą inwestorów, którzy nam zaufają i pomogą wspólnie urzeczywistnić naszą ideę” – mówi Andrzej Przybyła.

„Jak pokazują doświadczenia, większość Polaków lubi pomagać – dodaje Tomasz Michałek - a zostając akcjonariuszem MCC można jednocześnie pomóc sobie i swoim bliskim”.

Sieć placówek w kraju

Centrum Kontynencji powstanie w Warszawie jeszcze w tym roku. Twórcy MCC nie zamierzają jednak na tym poprzestać.

„Po roku od uruchomienia centrum w Warszawie, otworzymy kolejne umiejscowione w każdym przypadku w centralnych punktach dużych miast z dogodnym dojazdem – zapowiada Tomasz Michałek. – O tym, gdzie powstaną, zadecydują akcjonariusze, będą więc mieli dodatkową korzyść w postaci nowoczesnej placówki w swoim mieście. A pozostali inwestorzy otrzymają nie tylko możliwość uczestniczenia w rozwoju perspektywicznej niszy medycznej, ale przede wszystkim dobrze przemyślany model biznesowy”.

5 marca - start publicznej emisji akcji MCC

Cena za 1 akcję wynosi 50 zł. W ramach dodatkowych korzyści każdy akcjonariusz może liczyć na wysokie rabaty w pierwszej i kolejnych placówkach. Szczegóły na stronie www.mcc.beesfund.com

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 05.03.2019, 12:57
Źródło informacji Medical Continence Centers S.A.

Pozostałe z kategorii