Polityka i społeczeństwo

Ministerstwo Cyfryzacji: O mamo! Zgłoszenie online narodzin dziecka coraz popularniejsze (komunikat)

04.03.2019, 13:29aktualizacja: 04.03.2019, 13:29

- MC informuje:

Poniedziałek – to tego dnia najwięcej rodziców zgłasza online narodziny swoich maluchów. Nasza e-usługa jest coraz bardziej popularna. Rodzice ponad 30 tysięcy dzieci zamiast wizyty w urzędzie wybrali kilka minut przy komputerze.

"Zdajemy sobie sprawę, że kilka dni po narodzinach wizyta w urzędzie nie jest tym, na co czeka świeżo upieczony rodzic. Nasza e-usługa rozwiązuje ten problem. Aby z niej skorzystać, potrzeba kilku minut i Profilu Zaufanego" – mówi minister cyfryzacji Marek Zagórski.

Antek czy Franek?

Przed przystąpieniem do zgłoszenia narodzin malucha warto wyjaśnić jeszcze jedną kwestię… Jak dziecko będzie miało na imię? Niezdecydowanym rodzicom polecamy ranking najpopularniejszych imion w Polsce w 2018 r. Zdradzimy, że w ubiegłym roku dziewczynki najczęściej nazywano: Zuzanna, Julia i Maja. Chłopców – Antoni, Jakub, Jan. W naszym rankingu każdy znajdzie coś dla siebie.

Imię wybrane, czas na kolejny krok. Rodzic, który będzie rejestrował narodziny (może to być zarówno mama, jak i tata), musi mieć aktualny Profil Zaufany (PZ). Jeśli go nie masz, sprawdź, jak to zmienić. To proste, darmowe. Kliknij.

– Dzięki Profilowi Zaufanemu nie tylko zgłosisz syna lub córkę. PZ pomaga też załatwić mnóstwo innych życiowych spraw. Ta najbardziej na czasie to sprawdzenie e-PITa – mówi minister Marek Zagórski.

Mama czy tata?

Profil Zaufany założony, teraz wejdź na stronę www.obywatel.gov.pl. Wybierz usługę, z której chcesz skorzystać, czyli „Zgłoś urodzenie dziecka”.

Po zalogowaniu, system poprosi Cię o potwierdzenie, że jesteś matką/ ojcem dziecka. Następnie – o zweryfikowanie Twoich danych.

Jak tylko to zrobisz, przejdziesz do zarejestrowania narodzin potomka. To czego potrzebujesz na tym etapie, to m.in. nazwa szpitala, w którym dziecko przyszło na świat oraz ustalone wcześniej imię dziecka.

Odszukaj także numer Twojego aktu małżeństwa lub urodzenia (jeśli nie jesteś w związku małżeńskim) – to znacznie ułatwi weryfikację Twoich danych w Urzędzie Stanu Cywilnego. Kilka kliknięć i gotowe.

Kolejny krok to wybór adresu, pod którym chcesz zameldować dziecko oraz sposobu odebrania dokumentów. Do wyboru masz skrzynkę na ePUAP, odbiór osobisty lub przesyłkę tradycyjną pocztą. Ostatni krok to podgląd wniosku i podpis (Profilem Zaufanym).

Odpis aktu urodzenia, w zależności od wybranej przez Ciebie opcji, zostanie przesłany w wersji papierowej lub elektronicznej. Razem z nim otrzymasz powiadomienie o nadanym numerze PESEL oraz zaświadczenie o zameldowaniu.

Najważniejszy pierwszy krok

Tak to wygląda w skrócie:

Krok 1: oświadczasz, że jesteś matką/ ojcem dziecka

Krok 2: sprawdzasz poprawność swoich danych, wprowadzasz dane drugiego rodzica

Krok 3: wpisujesz dane dziecka

Krok 4: wybierasz adres zameldowania dziecka i sposób, w który chcesz odebrać dokumenty (elektronicznie – skrzynka na ePUAP, osobiście, pocztą tradycyjną)

Krok 5: podgląd wniosku i… podpis (Profilem Zaufanym).

E-usługę „Zgłoś urodzenie dziecka” uruchomiliśmy 1 czerwca 2018 r. Do dzisiaj – dzięki niej – online zarejestrowano dokładnie 30121 maluchów.

Cieszymy się jak dzieci!

kom/ mgost/ mam/