MPiT: W Bukareszcie dobiegło końca spotkanie ministrów ds. handlu UE (komunikat)

22.02.2019, 18:28aktualizacja: 22.02.2019, 18:28

- MPiT informuje:

Reforma Światowej Organizacji Handlu, w tym wypracowanie nowych mechanizmów finansowych i poprawa efektywności działania WTO oraz kierunki rozwoju unijnej polityki handlowej wobec USA – to główne tematy nieformalnego posiedzenia Rady ds. Zagranicznych w formacie Ministrów Handlu (FAC Trade), w którym wziął udział wiceminister przedsiębiorczości i technologii Marcin Ociepa.

Spotkanie zostało zorganizowane w Bukareszcie z inicjatywy sprawującej prezydencję w Radzie UE Rumunii. Gospodarzem spotkania był ?tefan-Radu Oprea, rumuński minister ds. handlu, otoczenia biznesowego i przedsiębiorczości. W obradach uczestniczyła Cecilia Malmström – unijna komisarz ds. handlu.

Ministrowie handlu EU spotkali się w Bukareszcie, aby dyskutować o reformie Światowej Organizacji Handlu, która działając w obecnej formule nie wypełnia skutecznie swojej funkcji. Uczestnicy obrad zgodzili się co do konieczności kontynuacji wysiłków na rzecz modernizacji WTO. Za konieczne uznano wypracowanie nowych zasad i mechanizmów finansowych oraz poprawę efektywności działania WTO, zwłaszcza w obliczu takich wyzwań, jak transfer technologii, brexit czy konflikty handlowe.

Drugim elementem spotkania europejskich ministrów ds. handlu było omówienie kierunków rozwoju polityki handlowej w relacjach Unii Europejskiej ze Stanami Zjednoczonymi. Ministrowie zgodzili się, że należy zachować konstruktywne podejście do problematyki związanej z polityką handlową na lini UE-USA. Jak zaznaczyli, zasadniczym punktem odniesienia dla kształtowania wzajemnych relacji handlowych powinno służyć porozumienie, będące efektem ubiegłorocznego spotkania Jean-Claude Junckera z prezydentem Donaldem Trumpem w Waszyngtonie.

- Polska w pełni popiera konstruktywne podejście UE w kwestii negocjacji z USA umów o eliminacji cła na towary przemysłowe oraz umowy o ocenie zgodności. Przyjęcie wytycznych w tym zakresie (tzw. mandatów) jest pozytywnym sygnałem o realizacji przez UE agendy handlowej uzgodnionej na poziomie liderów UE i USA – powiedział minister Marcin Ociepa po zakończeniu obrad.

Poruszona podczas spotkania agenda będzie kontynuowana, a jej celem jest osiągnięcie unijnego konsensusu. Rumuńska prezydencja nie wykluczyła dodatkowego, tym razem formalnego posiedzenia Rady FAC Trade dla przyjęcia mandatów, najprawdopodobniej w drugiej połowie marca.

kom/ kub/ wus/

Data publikacji 22.02.2019, 18:28