UKNF ws. projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu przeciwdziałania lichwie (komunikat)

21.02.2019, 15:40aktualizacja: 21.02.2019, 15:40

- UKNF informuje:

Konsultacje prowadzone w ubiegłym roku pomiędzy Urzędem Komisji Nadzoru Finansowego oraz Ministerstwem Sprawiedliwości w sprawie projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu przeciwdziałania lichwie nie miały formuły opiniowania w ramach uzgodnień międzyresortowych w rządowym procesie legislacyjnym, lecz jedynie wsparcia eksperckiego Urzędu, o które wystąpiło Ministerstwo Sprawiedliwości, które było stroną wiodącą, odpowiedzialną za kształt regulacji.

Aktualnie zmieniony projekt MS przygotowywany przez Ministerstwo przeszedł do kolejnej fazy rządowego procesu legislacyjnego, czyli do uzgodnień międzyresortowych (zgodnie z ustawą o Radzie Ministrów i Regulaminie Rady Ministrów). W tym procesie Urząd KNF, jak w każdym innym tego rodzaju przypadku, zgodnie z właściwością zaopiniuje przedmiotowy projekt.

Urząd KNF od początku prac nad projektem stał na stanowisku, że nie jest możliwe odstąpienie od stosowania Rekomendacji T wobec sektora bankowego. W opinii Urzędu zaproponowana w obecnej wersji projektu ustawy koncepcja objęcia nadzorem KNF sektora instytucji pożyczkowych oraz pośredników kredytowych wymaga zaś przeformułowania, aby docelowe rozwiązanie pozostawało w zgodzie z zasadniczymi celami, jakie ma do wypełnienia organ sprawujący nadzór ostrożnościowy nad systemem finansowym.

Z uwagi na fakt, że zakres przedmiotowych rozwiązań dotyczy systemowych zagadnień związanych zarówno z nadzorem nad rynkiem finansowym, jak i ochroną jego uczestników, konieczne jest zaangażowanie w proces szerokich konsultacji instytucji odpowiedzialnych za regulacje sektora finansowego oraz za ochronę konsumentów.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ nmk/ mam/

Data publikacji 21.02.2019, 15:40