Polityka i społeczeństwo

PK: Odpowie przed sądem za rozpowszechnianie gier bez uprawnień (komunikat)

21.02.2019, 12:34aktualizacja: 21.02.2019, 12:34

- PK informuje:

Prokurator Prokuratury Rejonowej Toruń - Wschód w Toruniu skierował do Sądu Rejonowego w Toruniu akt oskarżenia przeciwko 31 – letniemu Łukaszowi Ś. oskarżonemu o rozpowszechnianie, bez uprawnień, gier na konsole.

W toku śledztwa ustalono, że Łukasz Ś. działał w latach 2014 – 2017. Z popełnienia przestępstwa uczynił sobie stałe źródło dochodu. Oferował on na aukcjach krótkotrwały dostęp do konta w celu pobrania przez kupujących gier w formie elektronicznej. Osoby zainteresowane kupnem wchodziły na aukcję i poprzez wybranie opcji "kup teraz" nabywały krótkotrwały dostęp do konta innego użytkownika oferującego daną grę. Po dokonaniu transakcji, zapłaceniu za grę, następował kontakt ze sprzedającym, w celu otrzymania loginu i hasła do konta, na którym znajdowała się nabyta gra, celem jej fizycznego pobrania na konto lub dysk twardy posiadanej konsoli.

Oskarżony korzystając z konta założonego na jednym z portali aukcyjnych sprzedał łącznie 1893 gry na konsole, uzyskując z tego korzyść majątkową w kwocie 70.443,46 złotych. Działania Łukasza Ś. spowodowały straty po stronie uprawnionego do rozpowszechniania gier dystrybutora w wysokości 310.350,00 złotych.

Przesłuchany w toku postępowania przygotowawczego przyznał się do popełnienia zarzucanego mu czynu.

Łukaszowi Ś. grozi kara do lat 5 pozbawienia wolności.

kom/ dma/ mark/

Data publikacji 21.02.2019, 12:34