MI: kolejna umowa na opracowanie koncepcji programowej dla drogi ekspresowej S74 (komunikat)

20.02.2019, 14:10aktualizacja: 20.02.2019, 14:10

- MI informuje:

20 lutego 2019 r. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, w obecności ministra infrastruktury Andrzeja Adamczyka, podpisała umowę na opracowanie koncepcji programowej dla odcinka drogi ekspresowej S74 Łagów – Jałowęsy. Koncepcję programową opracuje w ciągu 16 miesięcy od podpisania umowy spółka Mosty Katowice za 3,8 mln złotych. Dokumentacja dla odcinka o długości 14,5 km powinna być gotowa w połowie 2020 roku.

- Budowa drogi ekspresowej S74 to dla mieszkańców Kielc i województwa świętokrzyskiego inwestycja oczekiwana od wielu lat. Dzisiaj podpisujemy umowę na koncepcję programową dla kolejnego jej odcinka. W najbliższych tygodniach kolejne umowy na kolejne odcinki. Koncepcja programowa to ostatni etap prac przygotowawczych przed fazą realizacyjną – powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Odcinek drogi S74 Łagów – Jałowęsy będzie przebiegał na południe od istniejącej drogi nr 74, a w miejscowości Jałowęsy włączy się w planowaną obwodnicę Opatowa. W ramach inwestycji powstanie dwujezdniowa droga ekspresowa o długości 14,5 km, węzeł w Baćkowicach na skrzyżowaniu z drogą powiatową, 15 mostów i wiaduktów, w tym 6 w ciągu drogi ekspresowej S74, dwa miejsca obsługi podróżnych. Wybudowane zostaną przejścia dla zwierząt i urządzenia ochrony środowiska oraz drogi dojazdowe.

Koncepcja programowa dla 100 km S74

W lutym 2019 r. podpisana została umowa na opracowanie koncepcji programowej dla odcinka Cedzyna – Łagów o długości 32 km. Wykonawcą dokumentacji będzie firma Trakt Katowice, która opracuje ją w ciągu 16 miesięcy za około 5,6 mln złotych.

Od ubiegłego roku trwają prace nad koncepcją programową dla ponad 27,5-kilometrowego odcinka S74 granica województwa łódzkiego/świętokrzyskiego – Przełom/Mniów. Na przełomie lutego i marca planowane jest podpisanie kolejnej umowy na taką dokumentację dla odcinka Przełom/Mniów – węzeł Kielce Zachód o długości 16,4 km. Trwa również realizacja umowy, w ramach której opracowana będzie koncepcja programowa dla obwodnicy Opatowa w ciągu DK9/S74 oraz przejścia przez Kielce w ciągu S74. To oznacza, że koncepcje programowe opracowane zostaną dla wszystkich odcinków S74 od granicy województwa łódzkiego i świętokrzyskiego do Opatowa o łącznej długości ponad 100 km.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ mgost/ wus/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE