MC: e-Dowód - ostatnia prosta (komunikat)

19.02.2019, 17:20aktualizacja: 19.02.2019, 17:20

- MC informuje:

Od 4 marca Polacy będą mogli składać wnioski o wydanie dowodów osobistych z warstwą elektroniczną. Projekt wchodzi w ostatnią fazę realizacji. Wszystkie dowody osobiste, które zostaną wydane na podstawie wniosków złożonych od 4 marca 2019 r. będą już miały warstwę elektroniczną.

- Finalizujemy projekt, który powinien być zakończony wiele lat temu. Jesteśmy tuż przed uruchomieniem wydawania dowodów osobistych z warstwą elektroniczną – podkreśla Marek Zagórski, Minister Cyfryzacji.

Wnioski o e-Dowody będzie można składać od poniedziałku, 4 marca. Ministerstwo Cyfryzacji jest w trakcie ostatnich przygotowań. Pomyślnie przebiegły już testy, które zostały przeprowadzone w kilkudziesięciu urzędach w całej Polsce. Urzędnicy mieli podczas nich możliwość sprawdzenia, jak załatwianie spraw związanych z dowodem będzie wyglądało w praktyce. Trwają też szkolenia urzędników. Przeszkolono ich prawie 5 tys.

- Robimy wszystko, by proces wdrożenia skrócić do niezbędnego minimum i by przebiegał bez żadnych zakłóceń – dodaje Marek Zagórski.

Cały proces wdrożenia rozpocznie się w piątek, 1 marca. Warto pamiętać, że z powodu konieczności przeprowadzenia niezbędnych zmian serwisowych w weekend (2 i 3 marca) nie będzie można załatwiać spraw urzędowych, również drogą elektroniczną.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Od środy, 27 lutego 2019 r., ze względu na prace techniczne, czasowo wyłączona zostanie możliwość elektronicznego złożenia wniosku o dowód. Chodzi o to, by wszystkie wnioski elektroniczne, które zostaną złożone mogły zostać obsłużone. Wnioski online będzie można składać ponownie od poniedziałku – 4 marca 2019 r. (te osoby dostaną już dowody z warstwą elektroniczną).

Składając wcześniej wniosek online, należy pamiętać, by go prawidłowo wypełnić. Przede wszystkim, czy załącza się zdjęcie zgodne z wymaganiami – to najczęstszy błąd. Opis tych wymagań można znaleźć na portalu Obywatel.gov.pl.

Jeśli zdjęcie będzie nieprawidłowe, urząd wezwie do uzupełnienia wniosku (dostarczenia odpowiedniej fotografii). Obywatel dostanie wówczas wiadomość na swoją skrzynkę na ePUAP. Nie należy zwlekać z przesłaniem nowego zdjęcia. Należy to zrobić najpóźniej do piątku 1 marca do godz. 11.30.

Jeśli wniosek o dowód osobisty ktoś planuje składać osobiście (w urzędzie) – powinien to zrobić jak najszybciej lub poczekać do 4 marca.

W piątek, 1 marca 2019 r. od godz. 12.00 nastąpi przerwa techniczna. Oznacza to, że tego dnia wnioski o dowód będą przyjmowane w urzędach tylko do godz. 11.30. Od godz. 12.00 do zamknięcia urzędu nie będzie możliwości ani złożenia wniosku, ani załatwienia innych spraw dotyczących dowodu osobistego, np. nie będzie można odebrać gotowego już dokumentu.

- Zakończyliśmy testy, proces szkolenia i informowania urzędów jest w toku. Zależy nam, by ani obywatele, ani urzędnicy nie odczuli żadnych komplikacji związanych z wdrożeniem e-Dowodu – podsumowuje Marek Zagórski.

Komunikat na stronie Ministerstwa Cyfryzacji: https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/e-dowod-ostatnia-prosta

kom/ mgost/ wus/

Data publikacji 19.02.2019, 17:20