Risen Energy podpisuje umowę na dostawę modułów fotowoltaicznych o mocy 323 MW na potrzeby największego projektu elektrowni słonecznej w Ukrainie

19.02.2019, 17:05aktualizacja: 19.02.2019, 17:05

NINGBO, Chiny, 19 lutego 2019 r. /PRNewswire/ - Notowany na giełdzie producent modułów fotowoltaicznych z udziałami klasy A oraz lider w chińskiej branży, firma Risen Energy Co., Ltd. ogłosiła niedawno podpisanie kontraktu na dostawę modułów fotowoltaicznych o mocy 323 MW na potrzeby projektu spółki holdingowej DTEK Renewables B.V., konsolidującej zasoby energii odnawialnej DTEK B.V., największej prywatnej firmy energetycznej w Ukrainie. Projekt jest trzecią inwestycją firmy w sektorze energii słonecznej. Chińskie przedsiębiorstwo dostarczy wszystkie moduły na potrzeby projektu 240 MWac (323 MWdc) PV Pokrovskaya SPP. Według Risen Energy projekt, który ma stać się największą elektrownią słoneczną w Ukrainie, znacznie przyczyni się do osiągnięcia celów energetycznych kraju w dziedzinie odnawialnych źródeł energii i utworzy znaczną przewagę gospodarczą i społeczną w regionie.

Położony w regionie Dnipropetrovsk w środkowej Ukrainie projekt ma zainstalowaną pojemość 240 MWac i będzie w pełni wyposażony wysoko wydajnymi modułami monokrystalicznymi PERC z 72 ogniwami firmy Risen Energy. Po zakończeniu budowy zakład będzie w stanie odpowiedzieć na zapotrzebowanie ponad 200 000 gospodarstw domowych w Ukrainie i przyczyni się do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla o 400 000 ton rocznie.

Ukraiński sektor energii odnawialnej charakteryzuje się ogromnym potencjałem rozwoju. Udział odnawialnych źródeł energii w rynku energetycznym kraju wynosił w roku 2018 zaledwie 2%. W celu zdywersyfikowania źródeł energii i wzmocnienia niezależności energetycznej rząd Ukrainy przyjął krajowy plan energetyczny, którego założeniem jest zwiększenie udziału energii odnawialnej w konsumpcji energetycznej do 25% do roku 2035. Tak istotny potencjał sektora energii odnawialnej w kraju jest otwiera duże możliwości dla producentów w Chin, którzy mają do dyspozycji wiodące technologie, produkty i usługi.

Założona w 1986 r. firma Risen Energy rozpoczęła obroty na rynku ChiNext na giełdzie w Shenzhen z symbolem 300118 we wrześniu 2010 r. Firma głównie zajmuje się badaniami i rozwojem, produkcją i marketingiem podłączonych do sieci systemów generacji energii fotowoltaicznej, niezależnych systemów dostarczania energii fotowoltaicznej oraz ogniw i modułów solarnych. Firma Risen Energy otworzyła niemal sto biur na całym świecie i założyła globalną siatkę sprzedaży obejmującą Australię, Chiny, Niemcy, Indie, Japonię, Meksyk i USA. Główną misją firmy jest zapewnianie rozwiązań zielonej, odnawialnej energii na potrzeby klientów na całym świecie. W latach 2011 do 2018 firma doświadczyła szybkiego wzrostu ze wskaźnikiem zadłużenia do majątku w wysokości 50%. Ponadto firma została nazwana dostawcą pierwszej klasy przez Bloomberg New Energy Finance na podstawie możliwości produkcyjnych, które wzrosły do 8,6 GW.

„Jako jedyny dostawca modułów fotowoltaicznych na potrzeby projektu firma Risen Energy zdobyła uznanie ze względu na wysokiej jakości produkty, wydajne możliwości produkcyjne i rozsądny rozwój. Podpisanie kontraktu pozwoli obu firmom na wykorzystanie wzajemnych zalet w ułatwieniu realizacji projektu. Współpraca z DTEK Renewables będzie ważnym krokiem na drodze do dalszej ekspansji firmy w Ukrainie, czyli na rynku energetycznym w okresie dużych zmian i z pilną potrzebą zwiększenia liczby produktów energii odnawialnej – skomentował Zhao Zelin, wiceprezes do spraw sprzedaży w Risen Energy. – Na bazie wizji tworzenia lepszego życia dla ludzkości przez zieloną energię oraz dzięki strategii przewidującej skupienie się na jakości i usługach w zakresie produktów i technologii Risen Energy planuje nieustannie narzucać tempa transformacjom na ukraińskim rynku energetycznym. Tymczasem firma planuje przyspieszyć budowę elektrowni przez dostarczenie wydajnych modułów na czas oraz jednocześnie poszerzając wpływ marki i zwiększając tempo wzrostu w ukraińskim sektorze energii zielonej” – dodał wiceprezes.

„Dzięki tej współpracy szacujemy, że uda nam się pozyskać ważne synergie przez połączenie doświadczenia obu firm – skomentował główny dyrektor wykonawczy firmy DTEK Philipp Leckebusch. – Zgodnie ze strategią energetyczną Ukrainy udział energii odnawialnej w końcowym spożyciu energii ma wzrosnąć do 11% w roku 2020 i 25% w roku 2035. Duże projekty infrastrukturalne, jak Pokrovskaya SPP, są ważnymi kamieniami milowymi na drodze do osiągnięcia wyznaczonych celów. Cieszymy się, że nasz projekt może przyczynić się do wdrożenia strategii energetycznej Ukrainy” – dodał dyrektor.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/809742/Risen_Energy_DTEK.jpg

Źródło: Risen Energy Co., Ltd