Polityka i społeczeństwo

MSZ: Minister Jacek Czaputowicz na posiedzeniu Rady do Spraw Zagranicznych (komunikat)

18.02.2019, 15:53aktualizacja: 18.02.2019, 15:53

- MSZ informuje:

Sytuacja na Ukrainie, w Syrii i w Wenezueli były głównymi tematami dyskusji ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich UE podczas dzisiejszego posiedzenia Rady do Spraw Zagranicznych w Brukseli.

Rada omówiła sytuację na Ukrainie w kontekście zbliżających się wyborów prezydenckich i parlamentarnych. Odniosła się także do stanu reform i sytuacji bezpieczeństwa w tym kraju.

- W ciągu pięciu lat od wydarzeń na Majdanie Ukraina dokonała więcej na rzecz modernizacji państwa i gospodarki niż w ciągu dwóch wcześniejszych dekad – ocenił polski minister spraw zagranicznych. - Proces reform musi jednak być kontynuowany, przy warunkowym wsparciu ze strony UE – dodał. Podkreślił przy tym, że Polska aktywnie wspiera Ukrainę w tym zakresie, m.in. w obszarze decentralizacji i zarządzania kryzysowego.

Uczestnicy dyskusji wyrazili także zaniepokojenie pogorszeniem sytuacji bezpieczeństwa na Ukrainie, w szczególności w kontekście rosyjskiej agresji w Cieśninie Kerczeńskiej. W tym kontekście szef polskiego MSZ wyraził zadowolenie z osiągniętego konsensusu politycznego, dotyczącego przyjęcia przez UE w najbliższym czasie kolejnych sankcji indywidualnych w odpowiedzi na agresywne działania Rosji w regionie Morza Azowskiego.

Uczestnicy posiedzenia poruszyli również kwestię sytuacji w Syrii i temat przygotowań do trzeciej konferencji na rzecz Syrii zaplanowanej na 12-14 marca br. w Brukseli, której głównym celem, podobnie jak w poprzednich latach, będzie mobilizacja pomocy finansowej na rzecz ludności syryjskiej.

Ministrowie dyskutowali także na temat rozwoju wydarzeń w Wenezueli, m.in. w kontekście uznania Juana Guaido za tymczasowego prezydenta przez zdecydowaną większość państw członkowskich UE oraz pierwszego spotkania Międzynarodowej Grupy Kontaktowej w Montevideo, które miało miejsce 7 lutego br.

W trakcie posiedzenia Wysoka Przedstawiciel UE do Spraw Zagranicznych i Bezpieczeństwa Federica Mogherini przedstawiła ponadto informację na temat swojej niedawnej wizyty w regionie Rogu Afryki.

Podczas posiedzenia Rady szef polskiej dyplomacji przedstawił informację na temat konferencji ministerialnej w sprawie budowania pokoju i bezpieczeństwa na Bliskim Wschodzie w Warszawie w dniach 13-14 lutego br., które zgromadziło przedstawicieli 62 państw. Minister Czaputowicz wskazał, iż pomimo różnorodnych opinii dotyczących źródeł destabilizacji w regionie Bliskiego Wschodu zaprezentowanych podczas spotkania, fakt uczestnictwa w nim szeregu aktorów regionalnych oraz państw spoza regionu jest wyrazem nowej, pozytywnej dynamiki. Podkreślił, że spotkanie zapoczątkowało proces, który kontynuowany będzie w ramach grup roboczych, do udziału w których zachęcił przedstawicieli państw członkowskich UE.

Ponadto przy okazji wizyty w Brukseli minister Czaputowicz spotkał się z ministrami spraw zagranicznych Grupy Wyszehradzkiej. Podczas spotkania omówiono kwestię stanowiska grupy wobec planowanego szczytu premierów V4 z Izraelem.

Minister Czaputowicz spotkał się ponadto z szefem niemieckiej dyplomacji Heiko Maasem. Głównymi tematami rozmowy były spotkanie ministerialne na temat pokoju i bezpieczeństwa na Bliskim Wschodzie, Proces Berliński oraz Monachijska Konferencja Bezpieczeństwa.

kom/ dma/ wus/

Data publikacji 18.02.2019, 15:53