Polityka i społeczeństwo

KAS: Z wizytą na Ukrainie - nowe doświadczenia w tresurze psów służby celno–skarbowej KAS (komunikat)

24.01.2019, 11:21aktualizacja: 24.01.2019, 11:21

- KAS informuje:

Wymiana doświadczeń oraz podniesienie kwalifikacji trenerów i ich psów były głównymi celem zorganizowanego na Ukrainie spotkania pod patronatem Światowej Organizacji Celnej (WCO).

We współpracy z Polską, Gruzją, Austrią, Czechami, Finlandią, Słowacją, Niemcami i USA, w Ośrodku Szkolenia Psów Służbowych w Chmielnickim na Ukrainie, prowadzone były szkolenia zespołów do wykrywania m.in. narkotyków, wyrobów tytoniowych, waluty, bursztynu oraz okazów CITES.

Polską grupę celno-skarbową reprezentowali opiekunowie i przewodnicy: Grzegorz Melaniuk z psem Nutką wyszkoloną do wykrywania substancji odurzających z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie oraz Mateusz Kiełb z psem Dżin wyszkolonym do wykrywania wyrobów tytoniowych z Lubelskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Białej Podlaskiej. Towarzyszyła im również Elwira Adamczyk-Szymkowiak - krajowy koordynator ds. psów służbowych KAS.

Nasi czworonożni profesjonaliści doskonalili umiejętności przeszukując samochody osobowe, pojazdy komunikacji publicznej, pomieszczenia oraz bagaże. Przeprowadzono również wspólne ćwiczenia z ukraińskimi przewodnikami na terenie Ośrodków Szkoleniowych Straży Granicznej, Służby Więziennej oraz Policji.

Pod czujnym okiem instruktora Serhiia Haiduka szkolenie prowadzone było zgodnie z europejskimi i nowoczesnymi metodami. Zajęcia składały się z wykładów z zakresu kynologii służbowej oraz ćwiczeń praktycznych.

Wizyta zakończyła się egzaminem, a biorącym udział w szkoleniu zespołom certyfikaty wręczali Zastępca Państwowej Służby Fiskalnej Ukrainy Wiktor Kryvitskyy oraz Dyrektor Departamentu Kontroli Celnej i Odprawy DFS Andrew Voytseschuk. "Takie wizyty przyczyniają się do powstawania i rozwoju współpracy międzynarodowej oraz wzrostu efektywności wykorzystania psów służbowych podczas kontroli celnych. Chciałbym podkreślić, że funkcjonariusze Grzegorz Melaniuk z psem Nutką i Mateusz Kiełb z psem Dżin, są pierwszymi i jak dotąd jedynymi zespołami w polskiej administracji celno-skarbowej, które posiadają certyfikaty Światowej Organizacji Celnej" – powiedział Robert Antoszkiewicz, Dyrektor Izby Administracji Skarbowej w Warszawie. Mamy nadzieję na dalszą i owocną współpracę KAS z Państwową Służbą Fiskalną Ukrainy w zakresie szkolenia psów służbowych oraz zaprezentowanie delegacji ukraińskiej metod pracy w Polsce: w Ośrodku Szkolenia Psów Służbowych w Kamionie.

kom/ dma/

Data publikacji 24.01.2019, 11:21