Premier podczas I Kongresu Rozwoju Kolei: chcemy, żeby kolej łączyła ludzi

23.01.2019, 16:52aktualizacja: 23.01.2019, 16:52

PAP/S.Leszczyński fot.1
„Przyszłość i perspektywy to musi być przyszłość i perspektywy kolejnictwa i kolei w służbie polskiej gospodarki, a przede wszystkim w służbie polskiemu społeczeństwu” – powiedział w środę premier Mateusz Morawiecki podczas otwarcia I Kongresu Rozwoju Kolei. Nawiązał w ten sposób do hasła przewodniego inauguracyjnej edycji Kongresu jakim jest „przyszłość i perspektywy”.

Premier zadeklarował, że rozwój kolei jest jednym z kluczowych elementów strategii rządu PiS, wpisującym się w „Strategię na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju”. Morawiecki przypomniał, że "w pierwszych trzech latach naszych rządów zmodernizowaliśmy 2,5 tys. km torów kolejowych".

"Gdy wychodziliśmy z PRL-u, mieliśmy ok. 30 tys. km linii kolejowych, teraz PKP zarządza niecałymi 19 tys. km linii kolejowych" - mówił. Dodał, że wyzwaniem jest, aby w perspektywie 5-10 lat uzupełniać linie kolejowe w miejscowościach powyżej 10 tys. mieszkańców, które ich nie mają. "Chcemy, żeby kolej łączyła ludzi" – zaznaczył premier.

Zapowiedział także, że „w ciągu 10-12 lat na inwestycje ze środków, w tym unijnych przeznaczymy 100 mld zł, a uwzględniając Centralny Port Komunikacyjny, to kwota będzie jeszcze większa”.

Premier podkreślił też, że jednym z symboli odrodzenia kolejnictwa w Polsce jest decyzja rządu PiS o budowie najdłuższej w ostatnich 40 latach linii kolejowej Podłęże-Piekiełko, która połączy Kraków i Nowy Sącz. „To będzie nowa trasa kolejowa, tak żeby przełamywać te dotychczasowe trendy, które były trendami zwijania. My pokazujemy, że można rozwijać kolejnictwo. Jest to bardzo ważna część naszej strategii” – mówił Morawiecki.

Z kolei minister infrastruktury Andrzej Adamczyk podkreślił, że celem rządu jest kolej nowoczesna, punktualna i komfortowa.

Minister zwrócił uwagę, że "przez ostatnie kilkadziesiąt lat polska kolej była traktowana po macoszemu. „Teraz odwracamy to szkodliwe dla Polski myślenie. Skupiliśmy się na rozwoju kolei”.

Adamczyk poinformował, że budowany jest holding Grupy PKP. „Polska kolej musi być przygotowana do konkurencji, jaką wymusi wdrożenie czwartego pakietu kolejowego. Wierzę, że formuła holdingu będzie atrakcyjna nie tylko dla spółek kapitałowo powiązanych z PKP, ale także innych spółek kapitałowych. Holding sprosta też wyzwaniom jakie niesie budowa i obsługa CPK i tego jesteśmy pewni” – mówił minister infrastruktury.

Adamczyk poinformował też o zakończeniu uzgodnień rozporządzenia dotyczącego warunków prowadzenia ruchu kolejowego i sygnalizacji, które było „ostatnią barierą prawną blokującą powstanie w Polsce kolei poruszających się z prędkością do 250 km/h”. Minister wyraził nadzieję, że pierwszą linią w Polsce, którą pojadą takie szybkie pociągi będzie centralna magistrala kolejowa.

Minister poinformował także o przekazaniu do konsultacji publicznych projektu ustawy realizującej założenia programu „Kolej Plus”. „To program budowy i odbudowy połączeń kolejowych w wielu miastach (…) To wymiar naszej walki z wykluczeniem komunikacyjnym, to też wymiar naszej determinacji, aby przezwyciężyć historyczne trudności” – mówił Adamczyk.

Z kolei Krzysztof Mamiński, prezes PKP S.A. zwrócił uwagę na dynamiczne zmiany, jakie od kilku lat zachodzą na kolei. „Dziś patrząc na kolej możemy powiedzieć, to gałąź gospodarki narodowej, która staje się jedną z głównych jej sił napędowych. To tysiące kilometrów linii kolejowych, rewitalizowanych, modernizowanych przez Polskie Linie Kolejowe. To 66 mld zł, o które z niektórymi sceptykami zakładałem się kilka miesięcy temu, że zostaną wykorzystane. I dziś potwierdzam – zostaną wykorzystane. To też 200 zmodernizowanych dworców” – wyliczał Mamiński.

Prezes PKP S.A. przyznał, że przez wiele lat kolej była postrzegana jako instytucja, która pracuje sama dla siebie. „Od trzech lat odwróciliśmy tę filozofię. Kolej jest dla pasażera, kolej jest dla klienta, kolej jest dla Rzeczpospolitej” – zaznaczył Mamiński.

Jego zdaniem perspektywy dla rozwoju kolei są dobre, bo „rząd stawia zadania i przewiduje na nie środki”.

„Można powiedzieć panie premierze, panie ministrze przyjmujemy zadanie do wykonania i zameldujemy jego wykonanie. A potrafimy zrobić rzeczy, które jeszcze niedawno wydawały się niemożliwe” – zadeklarował szef PKP S.A.

W I Kongresie Rozwoju Kolei bierze udział kilkaset osób, w tym przedstawiciele rządu, władze spółek kolejowych, liderzy opinii publicznej oraz przedstawiciele świata nauki i władz samorządowych. Inauguracyjną edycję Kongresu, która odbywa się pod hasłem „Przyszłość i Perspektywy” zorganizowały w Warszawie wspólnie PKP S.A., PKP Cargo, PKP Intercity oraz PKP Polskie Linie Kolejowe.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO