MON: Najwyższe od lat podwyżki dla żołnierzy już od 1 lutego (komunikat)

23.01.2019, 18:49aktualizacja: 23.01.2019, 18:49

- MON informuje:

Zgodnie z zapowiedzią ministra Mariusza Błaszczaka, żołnierze Wojska Polskiego otrzymają wyższe wynagrodzenia od 1 lutego z wyrównaniem od 1 stycznia. To efekt podpisanego przez szefa MON i opublikowanego dziś w dzienniku urzędowym rozporządzenia w sprawie stawek uposażenia zasadniczego żołnierzy zawodowych.

Ministerstwo Obrony Narodowej przeznaczyło na najwyższe od lat podwyżki 710 mln zł. Ich wypłata to realizacja jednego z priorytetów ministra Mariusza Błaszczaka. W Ministerstwie Obrony Narodowej konsekwentnie podejmowane są działania, aby zawód żołnierza był konkurencyjny wobec innych, także pod względem zarobków i perspektyw, tak aby zainteresować służbą wojskową więcej chętnych i zwiększyć liczebność Wojska Polskiego.

Wynagrodzenia żołnierzy – w zależności od stopnia – wzrosną średnio o kwoty od 200 zł do 550 zł.

Wyższe wynagrodzenia zostaną wypłacone wszystkim żołnierzom w I kwartale br. z wyrównaniem od 1 stycznia 2019 roku.

Średnio podwyżka wyniesie:

- 450 zł dla żołnierzy korpusu szeregowych (wzrost uposażenia od 13,8 proc. do 14,1 proc.),

- Od 410 do 550 zł dla żołnierzy korpusu podoficerów (wzrost od 10,9 proc. do 13 proc.),

- Od 300 zł do 530 zł dla żołnierzy korpusu oficerów (wzrost od 3,4 proc. do 10,7 proc.),

- Od 200 zł do 350 zł dla generałów (wzrost od 1,3 proc. do 3,7 proc.).

Podwyżki uposażeń oznaczają także wzrost otrzymywanych przez żołnierzy dodatków za długoletnią służbę wojskową.

kom/ nmk/

Data publikacji 23.01.2019, 18:49