MRiRW: Międzynarodowe spotkania w Berlinie (komunikat)

21.01.2019, 19:40aktualizacja: 21.01.2019, 19:40

- MRiRW informuje:

Wizytę na targach „Zielony Tydzień” w Berlinie minister Jan Krzysztof Ardanowski wykorzystał do nawiązania kontaktów międzynarodowych, podczas których rozmawiał o możliwościach pozyskiwania nowych rynków zbytu dla polskich produktów, o zwiększeniu eksportu na dotychczasowe rynki, a także o współpracy eksperckiej i doradczej.

Już w dniu otwarcia targów minister Ardanowski rozmawiał z komisarzem Philiem Hoganem oraz z federalną minister wyżywienia i rolnictwa Niemiec Julią Klöckner.

Kolejne dwa dni pobytu w Berlinie także wypełnione były spotkaniami bilateralnymi m.in. z ministrem polityki rolnej i gospodarki żywnościowej Ukrainy Maksymem Martyniukiem, ministrem rolnictwa Gruzji Levanem Davitashvili, ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Rumunii Petre Daea. Ich główne tematy to: wymiana handlowa towarami rolno-spożywczymi, zwalczanie afrykańskiego pomoru swiń i innych chorób zwalczanych z urzędu. Z ministrem rolnictwa Republiki Litewskiej Giedriusem Surplysem uzgadniano formy zaostrzenia technicznych wymagań kontrolnych i usprawnienia mechanizmów wymiany informacji między Litwą i Polską. Z komisarzem UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem, a także z dyrektorem generalnym DG Agri Jerzym Plewą mister Ardanowski omawiał kwestie dotyczące przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej oraz handlu i promocji żywności.

Podczas spotkania z wiceministrem rolnictwa ChRL Qu Dongyu rozmawiano o relacjach dwustronnych w dziedzinie rolnictwa. Minister Ardanowski informował o planowanym w 2019 r. posiedzeniu w Polsce polsko-chińskiej grupy roboczej w dziedzinie rolnictwa. Podkreślił również, że oczekujemy rozszerzenia o dalsze zakłady drobiarskie możliwości eksportu drobiu.

Dobra okazją do międzynarodowych rozmów było także Globalne Forum Żywności i Rolnictwa, w którym uczestniczyło 74 ministrów rolnictwa z całego świata.

kom/ nmk/

Data publikacji 21.01.2019, 19:40