W Pomorskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej powstanie największa w Polsce fabryka jednośladów

19.12.2018, 10:08aktualizacja: 19.12.2018, 10:08

Decathlon Polska (1)
W poniedziałek, 17 grudnia 2018 roku, miało miejsce podpisanie umowy pomiędzy Pomorską Specjalną Strefą Ekonomiczną a RTE Poland Sp. z o. o. Przedmiotem dokumentu jest planowana na terenie należącym do PSSE budowa fabryki rowerów. Jej inwestorem i właścicielem jest RTE Poland Sp. z o.o., spółka córka portugalskiego RTE S.A. Fabryka będzie produkowała rowery tylko i wyłącznie na potrzeby sieci Decathlon.

Celem projektu ze strony RTE Group jest zwiększenie zdolności produkcyjnej w Europie dzięki partnerstwu z Decathlonem, czołową marką na światowym rynku rowerów. Hala produkcyjna ma zbliżyć produkcję do ważnych rynków w Europie Środkowej i Wschodniej, a także do wybranych rynków Europy Zachodniej.

„W związku z powstaniem nowej fabryki mamy bardzo ambitne plany. Szacujemy, że już w pierwszej fazie projektu będziemy wytwarzać nawet 500 000 nowych rowerów rocznie. Uruchomienie kolejnej części fabryki pozwoli na podwojenie tej liczby. Docelowo planujemy rozbudować fabrykę i zwiększyć łączną moc produkcyjną do 1,5 mln pojazdów rocznie. Nasz nowy zakład produkcyjny to fabryka 4.0 – będzie wyposażony w najnowocześniejszy sprzęt, a zarządzanie produkcją oparte zostanie na inteligentnych systemach, co pozwoli na produkowanie nie tylko bardzo dużej liczby rowerów, ale też zachowanie ich najwyższej jakości i spełnienie wszelkich wymogów bezpieczeństwa” – mówi Jorge Salgado, prezes RTE Poland Sp. z o. o.

„Jedną z wiodących wartości Decathlonu jest oferowanie produktów najwyższej jakości w przystępnej cenie. Rozpoczęcie produkcji naszych rowerów w nowej fabryce w Machnaczu znacznie ułatwi nam jej realizowanie. Dzięki najnowocześniejszej technologii oraz imponującemu doświadczeniu produkcyjnemu RTE powstaną rowery spełniające wszystkie nasze standardy i gwarantujące jakość oraz cenę, do których przyzwyczailiśmy naszych klientów. Naszym mottem jest „Sport dla wszystkich – wszystko dla sportu” i wierzymy, że dzięki nowej linii produkcyjnej nasza misja umożliwiania jak największej liczbie osób czerpania radości i korzyści z uprawiania sportu będzie jeszcze bardziej efektywna” – podkreśla Wojciech Kozłowski, rzecznik prasowy Decathlon Polska.

O Decathlon Polska

Decathlon to międzynarodowy producent i dystrybutor odzieży oraz sprzętu sportowego działający od 1976 r. Obecnie w Polsce istnieje już ponad 50 sklepów Decathlon, zatrudniających ok. 3500 osób. Misją sieci Decathlon jest umożliwianie jak największej liczbie ludzi czerpania radości i korzyści płynących z uprawiania sportu. W jej ofercie znajduje się odzież i sprzęt potrzebny do uprawiania sportu, które zaspokoją potrzeby zarówno amatorów, jak i profesjonalistów.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 19.12.2018, 10:08