Henniges Automotive planuje otwarcie nowego centrum techniki i innowacji w Europie

18.12.2018, 16:02aktualizacja: 18.12.2018, 16:02

AUBURN HILLS, Michigan, 18 grudnia 2018 r. /PRNewswire/ - Firma Henniges Automotive, wiodący, międzynarodowy dostawca zaawansowanych uszczelnień i systemów antywibracyjnych na potrzeby branży motoryzacyjnej ogłosiła otwarcie nowego centrum techniki i innowacji w Republice Czeskiej.

Centrum powstanie w przyszłym roku, a jego celem jest rozbudowanie umiejętności w zakresie badań i rozwoju firmy w regionie. Zakład o powierzchni 22 927 stóp kwadratowych (2130 metrów kwadratowych) w miejscowości Mladá Boleslav będzie wspierał wszystkie nowe projekty i programy innowacji w Europie i na całym świecie dzięki korzystnej lokalizacji w okolicy innych zakładów produkcyjnych firmy i jej kluczowych europejskich klientów. Nowe centrum zostanie wyposażone w zaawansowany sprzęt opracowywania i testowania rozwiązań, który jest zdolny między innymi do tworzenia szybkich prototypów w 3D i skanowania laserowego czy przeprowadzania testów klimatycznych i symulacji, co gwarantuje przygotowanie centrum do zmieniających się potrzeb przyszłych klientów i branży.

„Nowe centrum techniki i innowacji odzwierciedli umiejętności Henniges w zakresie badań i rozwoju oraz potwierdzi bogate doświadczenie techniczne firmy – skomentował Larry Williams, prezes firmy Henniges Automotive. – Zasoby i dostęp do centrum umożliwią nam utrzymanie roli lidera w zakresie zapobiegania wibracjom i uszczelniania pojazdów oraz technologii oszklenia przy jednoczesnym podtrzymaniu zobowiązania do zapewniania innowacyjnych rozwiązań na rzecz klientów” – dodał prezes.

W siedzibie w centrum Republiki Czeskiej centrum techniki i innowacji połączy możliwości badań i rozwoju oraz programów testów z innymi pobliskimi zakładami Henniges w celu zwiększenia synergii w procesach projektowania produktów, ich zatwierdzania i marketingu. Ponadto taka lokalizacja umożliwi firmie Henniges zacieśnienie relacji z klientami wśród europejskich producentów samochodów.

Co więcej, centrum wykorzysta długoletnią tradycję inżynieryjną w regionie do przyciągnięcia do pracy najlepszych pracowników i wysoko wykwalifikowanych specjalistów. Obecne plany przewidują, że po otwarciu zakładu wiosną 2019 r. w centrum znajdzie zatrudnienie szesnastu pracowników, a liczba ta podwoi się w najbliższej przyszłości. Docelowo centrum zatrudniać będzie 75 pracowników, w tym specjalistów do spraw produktów i kierowników działów.

Utworzenie nowego centrum, które stanie się siedzibą główną na Europę firmy wiąże się z wykorzystaniem przez Henniges części rządowego bodźca inwestycyjnego w wysokości 1,8 miliona dolarów. Firma pozyskała te fundusze od czeskiego rządu w ramach programu zwiększania konkurencyjności przez przedsiębiorczość i innowacje Ministerstwa Przemysłu i Handlu. Na podstawie przedstawionego biznesplanu rząd przyznał firmie Henniges pierwszą dotację rządową ze względu na innowacje i korzyści społeczne, które inwestycja wniesie do regionu. Firma Henniges zainwestuje 3,6 miliona dolarów w sprzęt laboratoryjny i do przeprowadzania testów.

Z całej kwoty dotacji 600 000 dolarów zostanie wykorzystanych do zwiększenia zakresu sprzętu rozwoju i testów w nowym centrum. Pozostałe fundusze zostaną przeznaczone na budowę globalnego centrum kompetencji w zakładzie produkcyjnym firmy Henniges w miejscowości Hranice. Centrum kompetencji zajmie się zaawansowanymi procesami ekstruzji, na przykład opracowywaniem materiałów na bazie plastiku do gumowych uszczelek.

„Jesteśmy bardzo wdzięczni za tak hojną dotację ze strony czeskiego rządu, a przy tym cieszymy się z tego, że nasze zaangażowanie w opracowywanie nowych i komercyjnie atrakcyjnych produktów spotkało się z uznaniem – skomentował Williams. – Nie możemy doczekać się poszerzania naszej obecności w regionie i wnoszenia dalszego wkładu w kulturę innowacji w regionie oraz zaawansowaną technologicznie siłę roboczą” – dodał prezes.

Poza nowym centrum techniki i innowacji w Czechach firma Henniges planuje dalszą ekspansję w roku 2019, w tym budowę nowego zakładu produkcyjnego w RPA.

O Henniges Automotive

Firma Henniges zapewnia na potrzeby producentów oryginalnego sprzętu (OEM) systemy uszczelnień do drzwi, okien, bagażników, bram podnoszonych, szyberdachów i masek. Firma dostarcza na rynek motoryzacyjny także elementy antywibracyjne i systemy oszklenia. Produkty firmy Henniges trafiają do wszystkich dużych producentów OEM w branży motoryzacyjnej, a jej zakłady znajdują się na terenie Ameryki Północnej, RPA, Europy i Azji. Firma zatrudnia 8 700 pracowników na całym świecie.

Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie http://www.hennigesautomotive.com/.

Źródło: Henniges Automotive

Data publikacji 18.12.2018, 16:02