Start portalu „Pełnoletni 1918/2018”

14.12.2018, 13:50aktualizacja: 14.12.2018, 13:50

"Pełnoletni 1918/2018” - plakat (1)
Moment odzyskania przez Polskę niepodległości był czasem wielkiej radości i nadziei. Co czuli młodzi ludzie, którzy w tym okresie osiągali pełnoletność? Jak wyglądała ich przyszłość i późniejsze życie w wolnej Polsce? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć na stronie https://pelnoletni.zajezdnia.org/, która przygotowana została przez Centrum Historii Zajezdnia we Wrocławiu w ramach konkursu „Pełnoletni 1918/2018”.

Na stronie można dziś znaleźć biografie m.in. Haliny Konopackiej, zdobywczyni pierwszego w historii polskiego złota olimpijskiego oraz Stefana Orła, powstańca wielkopolskiego. Organizatorom zależy na tym, by baza była uzupełniana na bieżąco o kolejne życiorysy.

Dodawane biografie powinny zawierać możliwie jak najwięcej informacji – daty urodzenia i śmierci bohatera, informacje na temat tego, gdzie przebywał i co robił w 1918 roku, oraz jak dalej potoczyły się jego losy. Do zgłoszenia można dołączać zdjęcia, filmy lub zdigitalizowane dokumenty.

„Chcieliśmy zachęcić młodych badaczy, by w ramach 100. rocznicy odzyskania niepodległości poszukali historii rodzinnych oraz lokalnych bohaterów, którzy w okolicach roku 1918 osiągali pełnoletność” – mówi Joanna Kacprzak, koordynatorka projektu.

Młodzież z rocznika 2000, angażując się w poszukiwania źródłowe i tworzenie historycznych, cyfrowych portretów osób urodzonych 100 lat wcześniej zyskała okazję do bliższego poznania realiów poprzedniej epoki. W konkursie, który odbywał się od kwietnia do września 2018 udział wzięli uczniowie z całej Polski.

„Dzisiejsi 18-latkowie mają szczęście żyć w niepodległym kraju. Tymczasem sto lat temu ich rówieśnicy byli świadkami, jak Polska dopiero odradzała się jako niezależne państwo. Mamy nadzieję, że uruchomiony portal pomoże współczesnym nastolatkom zrozumieć historię 1918 r.” – dodaje Kacprzak.

Jednym z założeń realizowanego w ramach programu „Niepodległa” projektu „Pełnoletni 1918/2018” było zbudowanie międzypokoleniowej więzi pomiędzy osobami, które w 2018 roku osiągną pełnoletność oraz tymi, którzy urodzili się w roku 1900 i w dorosłość wchodzili wraz z odzyskaniem przez Polskę niepodległości.

Zapraszamy na stronę: https://pelnoletni.zajezdnia.org/.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 14.12.2018, 13:50