Polityka i społeczeństwo

WOT: ferie z WOT (komunikat)

15.12.2018, 11:37aktualizacja: 15.12.2018, 11:37

- WOT informuje:

Myślisz o służbie wojskowej? Chciałbyś wstąpić w szeregi Terytorialsów, ale nie chcesz rezygnować z nauki na korzyść szkolenia podstawowego? Mamy dla Ciebie rozwiązanie! Przygotowaliśmy projekt „Ferie z WOT”, dzięki któremu uczniowie i studenci bezkolizyjnie odbędą szkolenia podstawowe.

Przełom stycznia i lutego to okres międzysemestralnej przerwy od nauki. W tym roku Wojska Obrony Terytorialnej, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom młodych ludzi, postanowiły zorganizować, w wybranych brygadach obrony terytorialnej, specjalne edycje dedykowanych dla nich szkoleń podstawowych.

Szkolenie wojskowe organizowane podczas ferii zimowych to zupełnie nowa oferta Wojsk Obrony Terytorialnej, która jest kierowana przede wszystkim do uczniów szkół średnich i studentów.

Jak zaznacza dowódca WOT, gen. dyw. Wiesław KUKUŁA – „Istotą zarządzania służbą żołnierzy OT w formacji jest jak najlepsze zbalansowanie służby wojskowej z życiem osobistym i zawodowym. Ta zasada dotyczy również uczniów i studentów. Naszym celem jest rozwijanie zdobywanych w szkołach i uczelniach kompetencji. Wzrost liczby żołnierzy i kandydatów do służby będących uczniami szkół średnich, a także studentów jest faktem, którego nie zamierzamy ignorować".

Pierwsze szkolenia w ramach projektu „Ferie z WOT” rozpoczną się w terminie 11-26 stycznia 2019 r. w woj. kujawsko-pomorskim i wielkopolskim. Kolejne szkolenia odbędą się na terenie województwa warmińsko-mazurskiego i podlaskiego, od 19 stycznia do 3 lutego. Od 26 stycznia do 9 lutego do projektu dołączy brygada OT z Mazowsza, a na terenie Lubelszczyzny i Podkarpacia projekt zostanie zorganizowany w dniach 9-24 lutego 2019 r.

Dopasowanie terminu szkoleń do przerw w nauce nie zmienia systemu szkolenia przyjętego w WOT. Szesnastodniowe szkolenie podstawowe ochotnicy zrealizują podczas ferii zimowych, ich zwieńczeniem będzie uroczysta przysięga wojskowa. To jednak dopiero początek drogi. Cały cykl szkolenia żołnierzy WOT trwa 3 lata i jest podzielony na trzy etapy: na szkolenie indywidualne (pierwszy rok), specjalistyczne (drugi rok) i zgrywające (trzeci rok). W tym czasie żołnierze OT szkolą się w ramach szkoleń rotacyjnych, organizowanych najczęściej w dni wolne od pracy w wymiarze minimum dwóch dni w miesiącu. W każdym roku żołnierz OT uczestniczy w dwutygodniowym szkoleniu zintegrowanym, prowadzonym najczęściej w warunkach poligonowych.

Wszyscy, którzy chcą wstąpić do WOT powinni zgłosić się do Wojskowych Komend Uzupełnień, od kilku dni wniosek o powołanie do służby można też złożyć elektronicznie przez platformę ePUAP.

Obecnie w szeregach Wojsk Obrony Terytorialnej pełni służbę ponad 17 tysięcy żołnierzy. Misją formacji jest obrona i wspieranie lokalnych społeczności.

kom/ emi/ krap/

Data publikacji 15.12.2018, 11:37