Polityka i społeczeństwo

PK:Odpowiedzą przed sądem za handel narkotykami (komunikat)

12.12.2018, 10:02aktualizacja: 12.12.2018, 10:02

- PK informuje:

Dolnośląski Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji we Wrocławiu Prokuratury Krajowej skierował do Sądu Okręgowego w Legnicy akt oskarżenia dotyczący działania zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości środków odurzających w postaci w postaci kokainy, haszyszu, heroiny, marihuany oraz tabletek ekstazy na terenie Holandii, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii.

Ustalenia śledztwa

Środki odurzające były sprowadzane z Ameryki Południowej i Pakistanu. Członkowie grupy nabywali ponadto i wprowadzali do obrotu prekursory narkotykowe oraz inne substancje chemiczne służące do wytworzenia amfetaminy i metamfetaminy. Substancje te były zamawiane Chinach lub też na terenie kraju, a następnie przewożone do Belgii i Holandii, w celu wytworzenia środków psychotropowych.

Mogli wytworzyć narkotyki o wartości 5 milionów złotych

W toku śledztwa, 16 lutego 2018 roku dokonano zatrzymania transportu zamówionej w Chińskiej Republice Ludowej substancji o nazwie APAA, stanowiącej „pre-prekusor” do syntezy amfetaminy w ilości 495,35 kilogramów, z którego uzyskano nie mniej niż 375,09 kilogramów substancji o nazwie BMK, stanowiącego prekursor narkotykowy. Taka ilość pozwala na wytworzenie amfetaminy w ilości nie mniejszej niż 613,35 kilogramów amfetaminy o wartości rynkowej 5 milionów złotych. Zatrzymania i zarzuty w śledztwie to m.in. efekt wzorowej współpracy pomiędzy polską Prokuraturą i CBŚP oraz służbami zagranicznymi – Drug Enforcement Administration ( DEA) oraz pakistańską Anti-Narcotics Force (ANF).

Kontener z zawartością niemal 3 ton haszyszu

Efektem tej współpracy, polegającej na analizie i wymianie posiadanych informacji, a także na bardzo sprawnej pracy operacyjnej i ścisłej współpracy międzynarodowej pomiędzy służbami antynarkotykowymi, było zatrzymanie 13 maja 2018 roku na terenie portu w Gdyni, nadanego w Pakistanie, kontenera z zawartością 2 968,18 kilograma haszyszu o wartości rynkowej 60 milionów złotych.

Obrót narkotykami o wartości ponad 94 milionów złotych

Ponadto w śledztwie ustalono, że poszczególni członkowie grupy uczestniczyli w obrocie znacznej ilości środków odurzających w łącznej ilości nie mniej niż 162 kilogramów kokainy, nie mniej niż 1 500 kilogramów haszyszu, nie mniej niż 170 kilogramów heroiny, mniej niż 300 kilogramów marihuany oraz nie mniej niż 60 kilogramów środków psychotropowych w postaci tabletek ekstazy, o łącznej wartości ponad 94 milionów złotych.

Ujawniono również, że w celu wytworzenia amfetaminy oraz metamfetaminy zamówiono z Chin nie mniej niż 8 ton substancji o nazwie methyl -3 -oxo-2-phenylbutyrane służącej do produkcji BMK. Z substancji tej można otrzymać nie mniej niż 5585 kg BMK, która pozwala na otrzymanie nie mniej niż 7669,1 kg amfetaminy. Akt oskarżenia obejmuje swoim zakresem 6 oskarżonych, przy czym kolejnych 5 członków grupy jest poszukiwanych na postawie Europejskich Nakazów Aresztowania.

kom/ dma/

Data publikacji 12.12.2018, 10:02