Polityka i społeczeństwo

Prokuratura Okręgowa w Szczecinie: Akt oskarżenia przeciwko sprawcy wypadku drogowego – sprawa Prokuratury Rejonowej w Stargardzie (komunikat)

12.12.2018, 11:09aktualizacja: 12.12.2018, 11:09

- Prokuratura Okręgowa w Szczecinie informuje:

Prokurator Rejonowy w Stargardzie skierował do Sądu Rejonowego w Stargardzie akt oskarżenia przeciwko podejrzanemu o popełnienie przestępstwa polegającego na tym, że w dniu 29 kwietnia 2018 r. na skrzyżowaniu drogi krajowej nr 10 z drogą łączącą miejscowości Barzkowice i Żukowo kierując samochodem osobowym marki Mercedes nieumyślnie naruszył zasady bezpieczeństwa w ruchu lądowym w ten sposób, że jadąc drogą krajową nr 10 i wykonując manewr skrętu w lewo w kierunku miejscowości Barzkowice nie ustąpił pierwszeństwa przejazdu jadącemu w sposób prawidłowy kierującemu samochodem dostawczym marki Iveco, w wyniku czego doszło do zderzenia obu pojazdów, na skutek którego pasażerka samochodu marki Mercedes poniosła śmierć na miejscu, tj. o przestępstwo z art. 177 § 2 kk.

Z ustaleń postępowania wynika, że w dniu 29 kwietnia 2018 r. w godzinach przedpołudniowych podejrzany kierował samochodem osobowym marki Mercedes. Wraz z nim jechała pasażerka. Jechał on drogą krajową nr 10. W pewnym momencie podjął on manewr skrętu w lewo w kierunku miejscowości Barzkowice. Jednocześnie jak ustalono nie ustąpił on pierwszeństwa przejazdu jadącemu z naprzeciwka pojazdowi marki Iveco. Na skutek zderzenia obu pojazdów pokrzywdzona doznała ciężkich obrażeń ciała, w wyniku których zmarła.

Podejrzany w chwili wypadku był trzeźwy. Nie był on wcześniej karany sądownie.

Za zarzucane podejrzanemu przestępstwo z art. 177 § 2 kk grozi kara pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

kom/ dma/ mark/

Data publikacji 12.12.2018, 11:09