Nauka i technologie

Hikvision łączy siły z Green River w celu ochrony zagrożonej populacji gęsi tybetańskiej

12.12.2018, 10:28aktualizacja: 12.12.2018, 10:28

Bar-headed goose banner

HANGZHOU, Chiny, 12 grudnia 2018 r. /PRNewswire/ - Firma Hikvision, wiodący na świecie dostawca innowacyjnych produktów i rozwiązań bezpieczeństwa, rozpoczyna współpracę z Green River, organizacją pozarządową z siedzibą w Chinach, która promuje i organizuje inicjatywy ochrony środowiska. Współpraca dotyczy ochrony gatunku gęsi tybetańskiej, jednego z najwyżej latających ptaków na świecie.

Bar-headed goose banner

Źródło rzeki Jangcy i jezioro Bender w zachodniej części Chin to naturalne, położone na dużej wysokości środowisko życia dzikich gęsi tybetańskich. Chociaż obszar ten jest „ziemią niczyją" położoną na wysokości 4700 metrów nad poziomem morza, pełni on rolę schronienia dla rzadkich gatunków zwierząt. Ze względu na zagrożenie ze strony kłusowników i kradzież jaj liczba gęsi tybetańskich na tym terenie wynosiła w przeszłości zaledwie 1000 osobników. W odpowiedzi na tak gwałtowny spadek organizacja Green River wdrożyła w 2012 r. program monitorowania i ochrony gęsi tybetańskich przewidujący ciągłe monitorowanie i ochronę ptaków oraz ich lokalnego środowiska.

Wcześniej tego roku organizacja Green River zaczęła korzystać z kamer bezpieczeństwa firmy Hikvision w celu monitorowania i ochrony gęsi tybetańskich. Wzniesiono liczne punkty obserwacyjne ptaków, które umożliwiają ciągłe monitorowanie w dowolnych warunkach pogodowych nawet na dużych wysokościach. Firma Hikvision zapewniła technologię wideo zmniejszającą potrzebę konwencjonalnych patroli okolicznych, a także ograniczającą negatywny wpływ działań człowieka na siedliska ptaków. Organizacja Green River wykorzystuje sprzęt firmy Hikvision do przesyłania wysokiej jakości wideo na żywo do publiczności w sieci, tym samym podnosząc świadomość na temat konieczności ochrony wszystkich gatunków zwierząt żyjących dziko, w tym gęsi tybetańskiej.

Dnia 6 grudnia 2018 r. Green River i Hikvision podpisały porozumienie w zakresie dalszej współpracy w roku 2019. Firma Hikvision opracuje dostosowane kamery do wykorzystania w wysoko położonych siedliskach gęsi tybetańskich. Firma będzie nadal wspierać organizację Green River w wykorzystywaniu zaawansowanego przetwarzania obrazu, przechowywania danych i technologii przesyłu informacji w celu zapewnienia organizacji jak najskuteczniejszego gromadzenia i przetwarzania danych na temat zwierząt żyjących dziko. Wszystkie te działania mają na celu zabezpieczenie bioróżnorodności i zrównoważonego rozwoju okolic źródła rzeki Jangcy.

„Dobro publiczne i ochrona środowiska dużo korzystają z rozwiązań zaawansowanych technologicznie rozsianych po całym świecie. W szczególności technologia wideo znacznie wspiera wysiłki w zakresie ochrony dzikich zwierząt. Hikvision ma odpowiednie narzędzia, a przy tym chce pomóc – skomentował Yang Xin, założyciel i prezes organizacji Green River. – Podpisanie porozumienia to dopiero początek. W przyszłości będziemy współpracować w zakresie promocji badań i konserwacji, a także wykorzystania nowych technologii do ujawnienia piękna drzemiącego w bioróżnorodności” – dodał prezes.

Firma Hikvision jest najlepiej znana jako dostawca sprzętu bezpieczeństwa wykorzystywanego do ochrony przedsiębiorstw, społeczności i rodzin. Jednak jak widać we współpracy z organizacją Green River, sprzęt bezpieczeństwa firmy Hikvision znajduje zastosowanie także w ochronie środowiska naturalnego. Podkreślając, że technologia wideo firmy Hikvision została wykorzystana w szeregu projektów środowiskowych, starszy wiceprezes firmy Hikvision Cai Changyang zaznaczył, że firma z przyjemnością promuje ochronę i konserwację środowiska naturalnego.

„W ciągu kilku minionych lat firma Hikvision zdobyła istotne doświadczenie i wiedzę techniczną w zakresie ochrony środowiska przy użyciu technologii wideo. Zaangażowaliśmy się w programy ochrony pand, tygrysów syberyjskich, a teraz także gęsi tybetańskich. Jednak przed nami ciągle długa droga – skomentował Cai Changyang. – W przyszłości nadal będziemy testować możliwości nowych technologii tak, abyśmy mogli wnieść własny wkład w zrównoważony rozwój świata” – dodał wiceprezes.

Zapraszamy do zapoznania się z filmem na temat ochrony gęsi tybetańskiej pod tytułem "Let the world see more hope of life".

O Hikvision

Firma Hikvision jest jednym z wiodących na świecie dostawców innowacyjnych produktów i rozwiązań bezpieczeństwa. Charakteryzując się najsilniejszą grupą pracowników w zakresie badań i rozwoju, firma Hikvision rozwija kluczowe technologie szyfrowania obrazu i dźwięku, przetwarzania obrazu wideo i powiązanego przechowywania danych, a także pracuje nad przyszłościowymi rozwiązaniami, w tym chmura obliczeniowa, duże dane i głębokie uczenie. Poza branżą systemów nadzoru wizyjnego firma Hikvision działa także w branży domowej technologii smart, automatyzacji przemysłowej oraz elektroniki samochodowej w celu realizacji długofalowej wizji. Zawsze tworząc wartość dla klientów, firma Hikvision zarządza 38 regionalnymi oddziałami na całym świecie, co pozwala jej osiągnąć prawdziwie globalny zasięg. Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie www.hikvision.com.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/796624/Banner.jpg

Źródło: Hikvision Digital Technology