Polityka i społeczeństwo

MRPiPS: Apel o wypłatę świadczeń dla rodzin jeszcze przed Świętami (komunikat)

11.12.2018, 14:07aktualizacja: 11.12.2018, 14:07

- MRPiPS informuje:

Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Rafalska w liście skierowanym do wójtów, burmistrzów i prezydentów miast zaapelowała o wypłatę rodzinom świadczeń wychowawczych, świadczeń rodzinnych oraz świadczeń z funduszu alimentacyjnego jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia. Jak zaznaczyła, rząd zabezpieczył środki na ten cel.

"Zwracam się do Państwa z apelem o dołożenie wszelkich starań, aby w Państwa miastach i gminach wypłata należnych rodzinom świadczeń wychowawczych, świadczeń rodzinnych oraz świadczeń z funduszu alimentacyjnego, nastąpiła jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia" – zaapelowała minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Rafalska w liście skierowanym do wójtów, burmistrzów i prezydentów miast.

Jak podkreśliła szefowa resortu rodziny, rząd zabezpieczył środki finansowe na te świadczenia w wysokości zgłoszonej przez urzędy i jednostki organizacyjne. Dzięki temu, jak pisze minister, możliwe jest zapewnienie polskim rodzinom wsparcia materialnego, które przyczyni się do godnego spędzenia tego szczególnego okresu. "Będę wdzięczna za zrozumienie tej ważnej sprawy" – zaznaczyła minister Rafalska.

"Jednocześnie dziękuję Państwu i pracownikom zaangażowanym w realizację świadczeń, za dotychczasową wytężoną pracę na rzecz polskich rodzin i życzę Państwu zdrowych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia" – napisała minister Elżbieta Rafalska.

kom/ kub/

Data publikacji 11.12.2018, 14:07