MC: Centrum Mistrzostwa Informatycznego - nowe możliwości dla zdolnych informatyków (komunikat)

11.12.2018, 14:06aktualizacja: 11.12.2018, 14:06

- Wydział Komunikacji Ministerstwa Cyfryzacji informuje:

To ogromna szansa dla utalentowanej informatycznie młodzieży! Rusza Centrum Mistrzostwa Informatycznego – projekt grantowy finansowany przez Centrum Projektów Polska Cyfrowa, w ramach którego powstaną zajęcia informatyczne dla ponad 12 tysięcy szczególnie uzdolnionych uczniów szkół podstawowych (klas IV-VIII) i średnich.

W ramach Centrum Mistrzostwa Informatycznego, 1500 mentorów: m.in. nauczycieli, medalistów i finalistów konkursów informatycznych mentorów, przy wsparciu pięciu uczelni politechnicznych: łódzkiej (lidera projektu), wrocławskiej, gdańskiej, warszawskiej, krakowskiej AGH - stworzy programy zajęć i wdroży je podczas zorganizowanych w ramach projektu działań Kół informatycznych. Projekt wspierać będą także stowarzyszenia: Mistrzowie Kodowania, I Love Math oraz Fundacja Rozwoju Edukacji Elektronicznej. Na realizację projektu Centrum Projektów Polska Cyfrowa przeznaczyło blisko 50 milionów złotych.

"Inwestujemy w młodzież już na początku procesu edukacji, chcemy na najwcześniejszym etapie znaleźć i wspierać młode talenty informatyczne, które w przyszłości będą stanowić o sile polskiej gospodarki i myśli technologicznej" - mówi Marek Zagórski, minister cyfryzacji.

Celem Centrum Mistrzostwa Informatycznego jest budowa trwałego systemu wyłaniania talentów informatycznych. Służyć temu będzie szeroki i zaawansowany program podnoszenia wiedzy i kompetencji osób prowadzących zajęcia. W programie zaplanowano dwusemestralne szkolenia - trwające łącznie 288 godzin, są to szkolenia dydaktyczne, obejmujące przede wszystkim matematyczne podstawy algorytmiki (m.in. elementy logiki matematycznej) oraz wybrane zagadnienia algorytmiki i programowania (m.in. rodzaje algorytmów, złożone struktury danych, geometrię obliczeniową, sprzęt i oprogramowanie użytkowe).

Przeszkoleni mentorzy otrzymają granty na prowadzenie Kół algorytmiki i programowania, w których pomogą młodym zdolnym uczniom w zdobyciu i poszerzaniu wiedzy i praktycznych umiejętności.

"Przygotujemy półtora tysiąca osób, które staną się filarami projektu dla swoich uczniów, przewodnikami po cyfrowym świecie. Dzięki wiedzy i atrakcyjnym formom jej przekazania, ciekawym formom zajęć i wyzwaniom stawianym uczniom - 12 tysięcy młodych mistrzów informatycznych, często z małych miejscowości, będzie mogło rozwijać swoje umiejętności i zrobi pierwsze kroki w informatycznej karierze" - mówi minister cyfryzacji Marek Zagórski.

W dłuższej perspektywie Centrum Mistrzostwa Informatycznego, dzięki świetnym polskim programistom pomoże w rozwoju gospodarczym, ułatwi tworzenie innowacyjnych rozwiązań dla wielu dziedzin życia i gospodarki.

"Efektem działania tego programu będzie aktywizacja uzdolnionej informatycznie młodzieży, pobudzanie kreatywności, promowanie współpracy zespołowej w ramach Kół informatycznych. Spodziewamy się także kolejnych sukcesów młodych informatyków i programistów w międzynarodowych konkursach i olimpiadach informatycznych. Mamy w tej dziedzinie wieloletnie sukcesy. W takich konkursach nasza młodzież osiąga zawsze świetne wyniki" – podkreśla Wojciech Szajnar, Dyrektor Centrum Projektów Polska Cyfrowa.

W projekcie Centrum Mistrzostwa Informatycznego przewidziano wiele innowacyjnych rozwiązań, które zwiększą jego efektywność, będzie to m.in. rywalizacja uczestników Kół informatycznych w ramach ligi informatycznej, wdrożeniu aplikacji służących do modyfikowania, testowania oraz zabezpieczania oprogramowania czy aktywizowanie wszystkich partnerów koordynujących projekt, niezależnie od miejsca zamieszkania.

kom/ kub/

Data publikacji 11.12.2018, 14:06