CBA: Przeszukania w siedzibach RUCH S.A. (komunikat)

21.11.2018, 16:44aktualizacja: 21.11.2018, 16:44

- CBA informuje:

Krakowscy agenci CBA przeprowadzili na terenie całego kraju szereg przeszukań w siedzibach RUCH S.A., Alior Bank S.A. oraz innych podmiotów i osób, zabezpieczając niezbędną dokumentację i dane elektroniczne w śledztwie w sprawie dot. m.in. nieprawidłowości związanych z udzieleniem przez Alior Bank S.A. kredytów spółce akcyjnej RUCH. Delegatura Centralnego Biura Antykorupcyjnego w Krakowie prowadzi to śledztwo pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Krakowie.

Ze zgromadzonych materiałów wynika, iż w latach 2012-2018 osoby działające w imieniu RUCH S.A. mogły posłużyć się nierzetelną dokumentacją finansową w celu uzyskania linii kredytowej w Alior Banku S.A. w wysokości 153,6 miliona złotych.

Ustalenia śledztwa CBA wskazują na prawdopodobieństwo, że udzielenie i utrzymanie tego kredytu mogło być związane z nadużyciem udzielonych uprawnień lub niedopełnieniem ciążących obowiązków przez osoby zarządzające Alior Bank S.A. w latach 2012-2018 i mogło to wyrządzić szkodę bankowi co najmniej w tej wysokości.

Ustalenia CBA i prokuratury wskazują także na możliwość wykreowania przez RUCH S.A. potrzeby wzięcia kredytu. Te działania mogły być realizowane poprzez nieracjonalny zakup w 2011 roku obligacji korporacyjnych holenderskiej spółki za 34 mln dolarów i 110 mln zł oraz zbycie swoich nieruchomości poniżej ich realnej wartości oraz inne działania i zaniechania. To z kolei spowodowało wyrządzenie RUCH S.A. szkody majątkowej w wielkich rozmiarach szacowanej na ponad 200 mln zł.

Śledztwo CBA znajduje się na początkowym etapie.

kom/ nmk/ mark/

Data publikacji 21.11.2018, 16:44