Polityka i społeczeństwo

PK: akt oskarżenia za przemyt ponad 100 kg narkotyków (komunikat)

21.11.2018, 12:10aktualizacja: 21.11.2018, 12:10

- PK informuje:

Prokurator Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku skierował do Sądu Okręgowego w Gdańsku akt oskarżenia przeciwko pięciu mieszkańcom Gdańska, tj.: Piotrowi M. (lat 48, ojciec), również Piotrowi M. (lat 21, syn), Romanowi R. (lat 57), Sławomirowi T. (lat 37) i Sławomirowi S. (lat 35). Mężczyźni zostali oskarżeni o popełnienie, w różnych konfiguracjach osobowych, łącznie trzydziestu czterech przestępstw. Trzej spośród oskarżonych stoją pod zarzutami udziału w zorganizowanej grupie przestępczej. Głównemu oskarżonemu zarzucono popełnienie łącznie czternastu przestępstw. Dziewięć z nich dotyczy przemytu środków odurzających.

Sprawcy zostali zatrzymani na autostradzie

W toku postępowania prokuratorzy Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku ustalili, że w niedzielę 19 lutego 2017 r., o godz. 23.50 na bramkach zjazdowych Autostrady A 1 w Rusocinie koło Gdańska funkcjonariusze Zarządu Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku wspólnie z funkcjonariuszami Grupy Mobilnej Izby Celnej w Gdyni zatrzymali do kontroli samochód Mitsubishi Pajero wraz z przyczepką towarową. Kierowcą samochodu był Roman R., a pasażerami Piotr M. i jego syn, również Piotr M. W czasie kontroli pojazdu pies tropiący zaznaczył ślad zapachowy przy przyczepce towarowej. Podjęto decyzję o jej drobiazgowym sprawdzeniu. Prześwietlenie przy użyciu specjalistycznego sprzętu rentgenowskiego wykazało, że w podwójnych ściankach podłogi znajdowały się bliżej nieokreślone pakunki. Po rozebraniu konstrukcji przyczepki ujawniono schowek, z którego wyjęto 49 pakietów z marihuaną o łącznej masie 21,48 kg. Ponadto w torbie podróżnej Piotra M. (seniora) ujawniono woreczek z 12 g suszu roślinnego (marihuana), a także woreczek z 5,5 g białego proszku (kokaina). W wyniku przeszukania garażu pozostającego w dyspozycji Romana R. ujawniono 18 pakunków z zawartością haszyszu, o łącznej masie ponad 18 kg oraz 11 pakunków z zawartością marihuany o łącznej masie ponad 2,5 kg. Ponadto ujawniono wagi elektroniczne, które mogły służyć do porcjowania narkotyków.

Oskarżeni przywieźli narkotyki z Hiszpanii

W toku postępowania prokuratorzy Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku ustalili, że działalność zorganizowanej grupy przestępczej polegała na przywozie narkotyków z Hiszpanii na terytorium RP oraz ich wywozie do Norwegii. Grupa działała od lipca 2016 r. do czasu zatrzymania oskarżonych, to jest do lutego 2017 r. Prokuratorzy ustalili, że w tym czasie oskarżeni przywieźli z Hiszpanii do Polski niemalże 100 kilogramów marihuany i ponad 2 kilogramy haszyszu, a także wywieźli z Polski do Norwegii ponad 12 kilogramów marihuany.

Prokuratorzy Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku zarzucili oskarżonym również przewiezienie 250 gramów marihuany pomiędzy Hiszpanią a Włochami, posiadanie na terenie Polski niewielkich ilości różnego rodzaju narkotyków, a także posiadanie amunicji do broni palnej.

Czyny zarzucone oskarżonym zagrożone są karą pozbawienia wolności do 15 lat.

kom/ sno/ wus/

Data publikacji 21.11.2018, 12:10