KraneShares notuje fundusze inwestycyjne typu ETF KWEB China Internet UCITS w Europie

20.11.2018, 14:43aktualizacja: 20.11.2018, 14:43

LONDYN, 20 listopada 2018 r. /PRNewswire/ - Globalny fundusz zarządzający aktywami Krane Funds Advisors, LLC, („KraneShares") znany z funduszy inwestycyjnych typu ETF KraneShares skupiających się na innowacyjnych strategiach inwestycyjnych w Chinach ogłosił wprowadzenie funduszy ETF KraneShares CSI China Internet UCITS (1) na londyńskiej giełdzie papierów wartościowych (symbol: KWEB). Fundusz śledzi indeks CSI Overseas China Internet, ten sam wyznacznik i źródło strategii co stosowany w flagowym funduszu chińskiego internetu typu ETF KraneShares na nowojorskiej giełdzie notowanego od 31 lipca 2013 r. i cieszącego się ponad pięcioletnią historią.

„Dostrzegamy znaczne zapotrzebowanie na fundusze ETF chińskiego internetu UCITS na rynku europejskim – skomentował Jonathan Krane, główny dyrektor wykonawczy KraneShares. – Bardzo cieszymy się z tego, że możemy wprowadzić tak dobrze prosperujący produkt ETF na londyńską giełdę” - dodał dyrektor.

W ramach przygotowań do wejścia na giełdę firma KraneShares zatrudniła weterana funduszy typu ETF z Europy Sjefa Pietersa, który objął przywództwo nad sprzedażą i usługami klienckimi w Europie. Sjef przeszedł do firmy z Invesco, gdzie zajmował stanowisko dyrektora sprzedaży na Holandię i kraje skandynawskie.

Nowy fundusz ETF (2) KraneShares CSI China Internet UCITS da inwestorom dostęp do chińskich firm internetowych, które wykorzystują rosnącą konsumpcję krajową w Chinach. Do głównych firm objętych funduszem należą: Tencent, Alibaba, Baidu, JD, Weibo itp. Fundusz będzie także dostępny w obrocie w USD, symbol KWEB.

Chiny mają największą na świecie internetową populację liczącą 802 miliony (3) użytkowników internetu, czyli aż 21,1% (4) całkowitej liczby internautów. Przy tym wskaźnik penetracji internetu wynosi tylko 57,7% (5), co oznacza, że w chińskim sektorze internetowym ciągle drzemie duży potencjał wzrostu. Ponadto Chiny są światowym liderem pod względem całkowitej sprzedaży w e-handlu. W 2017 r. sprzedaż online w Chinach sięgnęła 1,14 biliona dolarów (6), czyli tym samym stanowiła niemal 50% całkowitej sprzedaży w internecie na świecie wynoszącej 2,3 biliona dolarów.

Krane Funds Advisors, LLC

Krane Funds Advisors, LLC to firma zarządzająca funduszami inwestycyjnymi typu ETF KraneShares. Nasz portfel funduszy ETF skupiających się na Chinach daje inwestorom możliwości wykorzystania wagi Chin jako niezbędnego elementu solidnego portfolio inwestycyjnego. Dążymy do zapewniania innowacyjnych, pionierskich strategii opracowanych na bazie współpracy i dogłębnej wiedzy na temat inwestycji. Umożliwiamy inwestorom bycie na bieżąco w zakresie globalnych trendów i dążymy do zapewniania stosownej dywersyfikacji. Krane Funds Advisors, LLC jest w większościowym posadaniu China International Capital Corporation (CICC), wiodącego banku inwestycyjnego w Chinach.

(1) Autoryzacja Centralnego Banku Irlandii

(2) Autoryzacja Centralnego Banku Irlandii

(3) CNNIC, „The 42nd Statistical Report on the Development of China's Internet", 30 czerwca 2018 r. Dostęp dnia 11/13/2018

(4) Dane ze strony internetlivestats.com z dnia 12/31/2016. Dostęp dnia 11/13/2018