Polityka i społeczeństwo

PK: Prokuratura Rejonowa w Nysie, ukończyła śledztwo wszczęte w związku z ugodzeniem nożem 42–letniego mężczyzny we wsi Jasienica Górna w Gminie Otmuchów (komunikat)

20.11.2018, 13:35aktualizacja: 20.11.2018, 13:35

- PK informuje:

Z poczynionych w toku śledztwa ustaleń wynika, że w dniu 10 marca 2018 r., w godzinach wieczornych, w jednym z domów na terenie Jasienicy Górnej, doszło do sprzeczki pomiędzy partnerami: 43–letnią Barbarą P. oraz mieszkańcem Gminy Skarbimierz – Krzysztofem R. Barbara P. była wówczas nietrzeźwa. Także jej partner spożywał tego dnia alkohol. W trakcie scysji Barbara P. zadała mężczyźnie cios trzymanym w dłoni nożem kuchennym, którym przygotowywała kolację dla trójki swoich dzieci. Krzysztof R. został ugodzony w górną część klatki piersiowej. Zadana w ten sposób rana okazała się być śmiertelna, albowiem pomimo akcji reanimacyjnej podjętej przez zespół pogotowia na miejscu zdarzenia oraz przewiezienia pokrzywdzonego do Szpitala Miejskiego w Nysie, gdzie został poddany zabiegowi operacyjnemu, jeszcze w dniu 10 marca 2018 r. doszło do jego zgonu.

Barbara P. przed Sądem Okręgowym w Opolu stanie pod zarzutem dokonania zbrodni zabójstwa w zamiarze ewentualnym, za co grozi jej kara pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, kara 25 lat pozbawienia wolności albo kara dożywotniego pozbawienia wolności.

Na rozpoznanie sprawy oskarżona oczekuje w areszcie śledczym.

kom/ dma/ mark/

Data publikacji 20.11.2018, 13:35