Biuro Programu "Niepodległa": polskie życzenia dla Łotwy (komunikat)

18.11.2018, 16:00aktualizacja: 18.11.2018, 16:00

- Biuro Programu "Niepodległa" informuje:

Rok 1918 zapisał się w historii Europy na wiele sposobów. Dla wielu krajów było to pojawienie się lub powrót na mapy Europy. Nie tylko Polska obchodzi w tym roku swoje 100 lat od odzyskania niepodległości! Życzenia z okazji rocznicy zyskania lub odzyskania państwowości składaliśmy już Litwie, Estonii czy Czechom i Słowakom. Dziś serdecznie pozdrowienia Polska przesyła Łotwie, której rocznica przypada 18 listopada! Zapraszamy wszystkich do dołączania się do życzeń i udostępniania ich dalej. Biuro Programu Niepodległa przygotowało krótki film z życzeniami, które są dostępne dla wszystkich i każdy może je udostępnić dalej.

Drodzy Łotewscy Przyjaciele!

Nasze państwa łączy nie tylko Bursztynowy Szlak, ale i głębokie pragnienie wolności, które sto lat temu doszło do głosu. Mamy nadzieję, że z okazji stulecia powstania Republiki Łotewskiej zechcecie przyjąć nasze najlepsze życzenia szczęścia i pomyślności oraz kolejnych lat pełnych dynamicznego rozwoju, wspaniałej muzyki i niezwykłych ludzi!

Wszystkiego najlepszego Łotwo!

Dargie draugi, Latvijas iedzivotaji!

Musu valstis vieno ne tikai Dzintara celš, bet ari dzilas alkas pec brivibas, kuras piepildijas pirms simts gadiem. Latvijas Republikas izveidošanas simtgade ludzu pienemiet musu vislabakos laimes, veiksmes, kartejo dinamiskas attistibas gadu velejumus! Novelam ari, lai Jums daudz lieliskas muzikas un neparastu cilveku!

Visu to labako, tev Latvija!

Spot dostępny pod adresem: https://youtu.be/qA-IoBRpvlA oraz http://bit.ly/Niepodlegla4Latvia100

Za pomoc w realizacji spotu Niepodległa pragnie serdecznie podziękować Ambasadzie RP w Rydze / Polijas Republikas vestnieciba Riga - zwłaszcza paniom Krystynie Barkowskiej i Ewelinie Brudnickiej.

W filmie wystąpił zespół tańca ludowego "Kukułeczka" - opiekunka zespołu Żanna Stankiewicz.

Utwór CANZONETTA wykonał Chór Dziecięcy PSM I St. nr 2 im. F. Chopina w Warszawie pod dyrekcją Elżbieta Siczek – dyrygent. Za aranżację utworu odpowiada Justyna Nowak.

Konsultacje merytoryczne i produkcyjne zapewnili Pan Janis Atslens i Pan Zigmars Zilgalvis.

kom/ kub/

Data publikacji 18.11.2018, 16:00