Polityka i społeczeństwo

Komunikat prasowy Przewodniczącego KRS (komunikat)

16.11.2018, 17:00aktualizacja: 16.11.2018, 17:00

- KRS informuje:

W związku z artykułem opublikowanym 15 listopada 2018 r. przez Onet.pl, w którym stwierdzono, że procedury dotyczące powołania sędziów SN, „które miały być wstrzymane, idą pełną parą” należy wyjaśnić, że od dnia podania przez Przewodniczącego KRS informacji o wstrzymaniu procedury (30.10.2018 r.), a faktycznie od 23.10.2018 r., Rada – zgodnie z zapowiedzią Przewodniczącego nie wykonała żadnego działania przewidzianego przez przepisy o powoływaniu sędziów. W szczególności:

- nie ponaglano adresatów pism z 22.10.2018 r. o wykonanie zawartych w nich wezwań,

- nie wydano pracownikom Biura KRS polecenia analizy zgłoszeń kandydatów,

- nie wyznaczono terminów posiedzeń zespołów KRS powołanych w celu opracowania listy rekomendowanych kandydatów,

- nie wzywano kandydatów na wysłuchanie przed zespołem członków KRS,

- nie skierowano sprawy na posiedzenie plenarne KRS.

W artykule opublikowanym przez Onet.pl nie poinformowano, że w dniu wydania postanowienia zabezpieczającego, Przewodniczący KRS zapowiedział, że „my na najbliższym, listopadowym posiedzeniu podejmiemy decyzję i uchwałę, czy przerywamy procedurę naboru, czy też zapraszamy kandydatów do SN na wysłuchania. Do listopada będziemy obserwować, co się dzieje, bo adresatem decyzji unijnego Trybunału jest Państwo Polskie.” Dopiero 30.10.2018 r. Przewodniczący KRS zapowiedział wstrzymanie postępowania konkursowego przez Radę. Prezydium KRS omawiało to zagadnienie 5 listopada 2018 r., a 9 listopada temat ten był przedmiotem obrad Rady. Pisma, o których mowa w tym artykule, zostały podpisane przed podjęciem decyzji o wstrzymaniu konkursu.

Nie jest zatem prawdą, że Rada podejmuje obecnie jakiekolwiek czynności przewidziane przez prawo w ramach postępowania nominacyjnego do SN.

kom/ sno/ wus/

Data publikacji 16.11.2018, 17:00