Polityka i społeczeństwo

MEN: Podniesienie prestiżu zawodu nauczyciela to priorytet działań resortu edukacji (komunikat)

16.11.2018, 16:33aktualizacja: 16.11.2018, 16:33

- MEN informuje:

Warunki pracy nauczycieli oraz ich wynagrodzenie są ważne dla Ministra Edukacji Narodowej. Liczymy na dalszy dialog ze środowiskiem nauczycielskim dla rozwoju polskiej oświaty. Bez nauczycieli nie będzie to możliwe.

Minister Edukacji Narodowej wykazuje szczególną troskę o jak najlepsze warunki prowadzenia otwartego i efektywnego dialogu z przedstawicielami reprezentatywnych oświatowych związków zawodowych. Od początku kadencji odbyło się blisko 180 spotkań.

Priorytetem Rządu RP i Minister Edukacji Narodowej jest podniesienie prestiżu zawodu nauczyciela, m.in. przez sukcesywne podwyższanie płac nauczycieli. W 2017 roku, po raz pierwszy od 2012 r., zostały zwaloryzowane płace, a w kwietniu tego roku rozpoczęło się wprowadzanie podwyżek w wysokości 5,35 proc. w pierwszym etapie. Od stycznia 2019 roku i od stycznia 2020 roku pensje nauczycieli będą wzrastały o kolejne 5 proc. w każdym roku. Oznacza to, że za niewiele ponad 1 rok wynagrodzenia zostaną podniesione łącznie o 15,8 proc. W budżecie państwa zostały zapewnione dodatkowe środki na sfinansowanie podwyżki wynagrodzeń (w 2018 roku – ok. 1,2 mld zł).

Sukcesywnie zwiększamy nakłady na edukację. W projekcie ustawy budżetowej na 2019 r. zaplanowano dodatkowo ok. 2,8 mld zł. Jest to wzrost o 6,6%. Warto dodać, że w 2017 r. zapewniono sfinansowanie waloryzacji wynagrodzeń nauczycieli w kwocie 418 mln zł.

Podzielamy postulat strony związkowej, że obecny system finansowania zadań oświatowych wymaga zmian. Zmodernizować należy także system wynagradzania nauczycieli, tworzyć z niego prawdziwy mechanizm motywacyjny, zachęcający do pracy w szkole najlepszych nauczycieli. Jesteśmy gotowi do pracy nad modyfikacją zasad finansowania oświaty oraz wynagrodzeń nauczycieli. Pierwsze projekty były omawiane podczas wcześniejszego etapu prac Zespołu ds. statusu zawodowego pracowników oświaty. Na wniosek organizacji samorządowych powyższe kwestie pozostawiliśmy do uregulowania w późniejszym terminie. W uzgodnieniu z Ministrem Finansów, dalsze szczegółowe analizy kierunku modyfikacji są zaplanowane na kolejne spotkania w ramach prac Zespołu. Liczymy na propozycje systemowych rozwiązań w tym zakresie ze strony przedstawicieli związków zawodowych.

Należy przypomnieć, że mamy więcej etatów nauczycieli po reformie. Zahamowaliśmy zwolnienia. Po reformie wzrósł średni wymiar etatu przypadający na nauczyciela niepełnozatrudnionego. Liczba etatów nauczycieli wzrosła o 17 768 w skali kraju.

Wprowadziliśmy dodatek za wyróżniającą pracę – tzw. nauczycielskie 500 plus. Od września 2020 roku zacznie obowiązywać dodatek za wyróżniającą pracę. Docelowo będzie wynosił około 500 zł miesięcznie, a otrzymają go nauczyciele z najwyższym stopniem awansu zawodowego, legitymujący się oceną wyróżniającą.

Zarówno zaplanowane podwyżki, jak i dodatek „500+” w istotny sposób wpłyną na poprawę sytuacji finansowej nauczycieli w najbliższych latach.

Zlikwidowaliśmy tzw. godziny karciane czyli ustawowy obowiązek realizowania przez nauczycieli nieodpłatnych zajęć w ramach nieewidencjonowanego czasu pracy. W odpowiedzi na postulaty zgłaszane przez związki zawodowe dokonujemy również zmian w ocenie pracy nauczycieli.

Minister Edukacji Narodowej zadbała o to, aby postulowane od lat apele o wzmocnienie roli związków zawodowych w szkole zostały zrealizowane. Wprowadziliśmy obowiązek dla samorządów opiniowania arkuszy organizacji pracy szkół przez związki zawodowe. Uwzględniliśmy udział związków zawodowych w procedurach kadrowych związanych z przekazywaniem przez JST małej szkoły do prowadzenia innemu podmiotowi. Wzmocniliśmy reprezentatywne nauczycielskie związki zawodowe w komisji konkursowej na dyrektora szkoły. Wprowadziliśmy obowiązek (JST) zasięgania opinii reprezentatywnych związków zawodowych w zakresie dostosowywania sieci szkół do nowego ustroju szkolonego (ustalanie sieci, obwodów szkół, przekształcanie i włączanie gimnazjów do szkół innego typu) – opiniowanie dotyczy zarówno uchwały w sprawie dostosowania sieci szkół jak i jej nowelizacji.

Od 1 stycznia br. funkcjonują zmodyfikowane przepisy dotyczące udzielania nauczycielom urlopu dla poratowania zdrowia. Polegają one na ściślejszym powiązaniu tego urlopu ze środowiskiem pracy oraz umocowanie lekarza medycyny pracy jako orzekającego o potrzebie udzielania urlopu. Monitorujemy funkcjonowanie tego przepisu. Nie mamy zgłoszeń o utrudnieniach czy nieprawidłowościach. Chcemy, by każdy nauczyciel miał jak najlepszą opiekę lekarską.

Podniesienie prestiżu zawodu nauczyciela to priorytet działań Ministerstwa Edukacji Narodowej. Wprowadzanie koniecznych i oczekiwanych zmian w systemie edukacji wymaga współdziałania. Współpraca ze związkami zawodowymi i samorządami jest dla MEN kluczowa w tym procesie.

kom/ nmk/ wus/

Data publikacji 16.11.2018, 16:33