UOKiK: zmowy przetargowe - postępowania UOKIK (komunikat)

14.11.2018, 12:49aktualizacja: 14.11.2018, 12:49

- UOKIK informuje:

- UOKiK podejrzewa próby ustawienia co najmniej kilkunastu przetargów.

- W trzech postępowaniach postawił zarzuty ośmiu przedsiębiorcom.

- W efekcie ich działań szpitale i zakłady karne mogły przepłacać za dostawę produktów spożywczych.

Najczęstszą formą zmowy przetargowej, jaką wykrywa UOKiK jest mechanizm rozstawiania i wycofywania ofert. Jeżeli propozycje uczestników zmowy są najkorzystniejsze, wówczas zwycięzca przetargu rezygnuje z podpisania umowy po to, żeby zamawiający wybrał droższą ofertę drugiego uczestnika zmowy.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów podejrzewa, że taką metodę stosowało ośmiu przedsiębiorców, którzy startowali w przetargach na dostawę owoców oraz warzyw i ich przetworów do instytucji publicznych, m.in. szpitali i więzień. UOKiK wszczął przeciwko nim trzy postępowania.

- Pierwsze dotyczy przedsiębiorców, którzy mają siedzibę w miejscowości Mareza (woj. pomorskie). Są to: Mega Coffee, Gospodarstwo Warzywnicze Leszek Kędziora oraz Gospodarstwo Rolne Katarzyna Kućmińska. Mogli oni wpłynąć na m.in. na wyniki przetargów organizowanych przez zakład karny w Sztumie.

- Kolejne postępowanie prowadzone jest przeciwko dwóm przedsiębiorcom. Pierwszy z nich działa w miejscowości Kamionka (woj. pomorskie) pod nazwami: Gospodarstwo Ogrodnicze Sadownictwo-Warzywnictwo Jarosław Ziółkowski i Cytrus Sprzedaż Hurtowa Warzyw i Owoców, drugi - F.H.U. Bartex - w Ornecie (woj. warmińsko-mazurskie). UOKiK podejrzewa, że mogli oni zawrzeć zmowy w przetargach organizowanych przez: szpital w Starogardzie Gdańskim oraz zakłady karne w Kwidzynie i Czarnem.

- Trzecia sprawa prowadzona jest przeciwko podmiotom z woj. pomorskiego, które działają pod nazwami: Gospodarstwo Rolne Mateusz Stobba z miejscowości Kobyle, Gospodarstwo Rolne Michał Stobba (Kobyle) oraz Gospodarstwo Rolne Andrzej Szachta z Podgórek. Urząd posiada dowody, że próbowali wpłynąć na wyniki przetargów organizowanych przez szpitale w Gdańsku i Starogardzie Gdańskim oraz zakład karny w Sztumie.

Za stosowanie praktyk ograniczających konkurencję grozi kara finansowa do 10 proc. obrotu. Przypominamy o naszym programie pozyskiwania informacji od anonimowych sygnalistów, m.in. od byłych i obecnych pracowników firm naruszających prawo. Jeżeli wiesz o praktykach ograniczających konkurencję, zawiadom UOKiK. Skontaktuj się z nami pod numerem telefonu 22 55 60 500 lub adresem sygnalista@uokik.gov.pl. Wszystkie dane na temat programu dla sygnalistów znajdują się na stronie konkurencja.uokik.gov.pl.

kom/ mgost/

Data publikacji 14.11.2018, 12:49