Polityka i społeczeństwo

PFN: 11 listopada świętujemy 100. urodziny niepodległej Polski (komunikat)

10.11.2018, 10:21aktualizacja: 10.11.2018, 10:21

- PFN informuje:

Z okazji stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości odbędą się piknik rodzinny „Urodziny Niepodległej” w ogrodach KPRM oraz największe w Polsce, niepowtarzalne widowisko – iluminacja świateł na warszawskich Bulwarach Wiślanych. W tym roku 11 listopada będzie okazją do wspólnego świętowania przez nas wszystkich i upamiętnienia tych, którzy o niepodległą Polskę walczyli. PFN przygotowała również wyjątkowe spoty, które pokazują historię naszego kraju za granicą, w tym także w USA.

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów oraz Polska Fundacja Narodowa z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości, zapraszają na piknik rodzinny. W ramach wspólnego świętowania odbędą się m.in. koncerty artystów hip-hopowych i popowych, pokazy grup rekonstrukcyjnych oraz wystawa sprzętu wojskowego. W ogrodach KPRM nie zabraknie również atrakcji dla dzieci. „Urodziny Niepodległej” odbędą się w najbliższą niedzielę – w okrągłą rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę.

O godzinie 19:18 na Bulwarach Wiślanych w Warszawie vis a vis Centrum Nauki Kopernik wspólnym odśpiewaniem Hymnu Narodowego rozpocznie się specjalny rocznicowy wieczór. W planie wydarzenia przewidziano spektakl 40-metrowej, największej w Polsce iluminacji świateł połączonej z pokazem fajerwerków.

Rocznicowy wieczór nad Wisłą i poprzedzający go piknik rodzinny w setną rocznicę odzyskania niepodległości będą okazją do wspólnego świętowania Polaków i celebrowania najważniejszych polskich wartości. Polska Fundacja Narodowa współuczestniczy w realizacji obchodów organizowanych przez KPRM.

– 11 listopada 2018 to wyjątkowy dzień, kiedy każdy z nas powinien odczuwać radość i dumę. Chcemy, żeby każdy mógł pokazać, że jesteśmy nie tylko Polakami – wspaniałym narodem, który pomimo trudnej historii buduje dziś silne państwo, ale przede wszystkim wielką rodziną, dumną ze swoich przodków. To piękna okazja do uczczenia tego, co wywalczyli dla nas nasi przodkowie – mówi Filip Rdesiński, Prezes Zarządu Polskiej Fundacji Narodowej.

Polska Fundacja Narodowa w ramach promocji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości zaprosiła do współpracy również światowej sławy aktora i reżysera – Mela Gibsona. Powstał wyjątkowy, poruszający spot opowiadający o odzyskaniu niepodległości. W spocie wolność jest porównana do domu – bezpiecznego, ciepłego i rodzinnego miejsca. Spot kierowany jest do odbiorców na całym świecie.

– Zależało nam na spocie z jednej strony oryginalnym, innowacyjnym, ale także zrozumiałym dla odbiorcy na całym świecie. Pokazaliśmy polską drogę do wolności jako uniwersalną, tożsamą dla każdego opowieść o powrocie do ukochanego domu po długiej podróży. Domu jako miejsca, za którym się tęskni i które jest dla każdego, niezależnie od szerokości geograficznej ważne. Ten prosty przekaz naprawdę zrobi ogromne wrażenie – dodaje Robert Lubański wiceprezes PFN.

Ponadto, historia Polski opowiadana jest również w amerykańskich stacjach telewizyjnych m.in. FOX i CNBC. Z okazji amerykańskiego Dnia Weterana, nasi rodacy z radością i dumą mówią o przełomowym wydarzeniu w polskiej historii z 1918 roku. Polscy Weterani misji zagranicznych opowiadają Amerykanom, jak równo 100 lat temu ponownie odrodził się i odzyskał utraconą wolność Polski naród. Produkcja ma na celu pokazanie, jak ważne jest bezpieczeństwo, które bez wolności nie istnieje. Do udziału w spocie telewizyjnym zaproszeni zostali oficer WP, porucznik rezerwy Karol Cierpica 6. Brygada Powietrznodesantowa Kraków, podporucznik rezerwy Agnieszka Pasko obecnie dyrektor Centrum Edukacji Mundurowej, chorąży Grzegorz Jan Pasko z 4. Warmińsko – Mazurskiej Brygady Ochrony Terytorialnej i chorąży rezerwy Rafał Dębicki (wcześniej 6. Brygada Powietrznodesantowa z Krakowa).

Polska Fundacja Narodowa zaprezentuje wkrótce kolejną, tym razem animowaną produkcję uświetniającą 100- lecie odzyskania przez Polskę Niepodległości.

11 listopada przypada setna rocznica jednego z najważniejszych wydarzeń dla Polski – odzyskania niepodległości po 123 latach nieobecności na mapie Europy. Zapraszamy do wspólnego świętowania w patriotycznym duchu.

Harmonogram wydarzeń:

13:00-17:00 – Piknik Rodzinny Urodziny Niepodległej, Ogrody KPRM, Al. Ujazdowskie 1/3 w Warszawie

19:18 – Największa w Polsce iluminacja świateł i pokaz fajerwerków, poprzedzona wspólnym odśpiewaniem hymnu. Bulwary Wiślane (teren pomiędzy mostami Świętokrzyskim a Śląsko-Dąbrowskim, na wysokości Centrum Nauki Kopernik w Warszawie)

KONTAKT DLA MEDIÓW:

Polska Fundacja Narodowa e-mail: media@pfn.org.pl