Wojciech Mach nowym dyrektorem zarządzającym GFT Poland, Piotr Kania awansuje do globalnych struktur GFT Group

23.10.2018, 11:47aktualizacja: 23.10.2018, 11:47

GFT Poland
Wojciech Mach z początkiem listopada 2018 roku obejmie funkcję dyrektora zarządzającego GFT Poland. Zastąpi na tym stanowisku Piotra Kanię, który przenosi się do zespołu kierującego globalnymi operacjami GFT Technologies SE.

Głównym zadaniem nowego dyrektora zarządzającego polskim oddziałem firmy jest kontynuowanie rozwoju centrów dostarczania usług dla globalnych klientów GFT. W perspektywie najbliższych 3 lat, GFT Poland zamierza znacząco rozwinąć swoją obecność na polskim rynku IT, realizując elementy globalnej strategii firmy.

W związku z awansem Piotra Kani do globalnych struktur GFT Technologies SE oraz planami ekspansji na polskim rynku, do GFT Polska z początkiem października dołączył Wojciech Mach. Nowy dyrektor zarządzający obejmie swoją funkcję z początkiem listopada 2018. Do tego czasu Piotr Kania będzie wprowadzał Wojciecha Macha w struktury i kulturę firmy oraz wesprze go w procesie zmian zachodzących w polskiej organizacji. Obaj menedżerowie będą ze sobą blisko współpracować co najmniej do końca br.

„Do 2022 roku planujemy znacząco rozwinąć skalę naszych operacji w Polsce. Piotr Kania przez ostatnie 7 lat zbudował fantastyczny zespół 800 doskonałych specjalistów. Stworzył dynamiczną i stabilną organizację, która współpracuje z wymagającymi klientami, przywiązującymi ogromną uwagę do jakości dostarczanych usług oraz takiego zarządzania naszymi projektami, aby w pełni wykorzystać umiejętności naszych ekspertów. W ciągu najbliższych lat powiększymy nasz zespół, utrzymując doskonałą kulturę organizacyjną i biznesową, którą Piotr wypracował razem ze wszystkimi pracownikami” - mówi Wojciech Mach.

GFT Poland to aktywny gracz na rynku usług IT dla sektora finansowego. Konsultanci firmy współpracują m.in. z globalnymi instytucjami finansowymi, realizują projekty doradcze z zakresu compliance, zarządzania ryzykiem, wspomagania handlu i obrotu instrumentami finansowymi. W biurach w Łodzi, Poznaniu i Warszawie firma zatrudnia ośmiuset profesjonalistów: analityków, projektantów, programistów, testerów oraz zarządzających projektami. Polski oddział dostarcza usługi dla klientów ze wszystkich 12 rynków na całym świecie, na których aktywna jest GFT Group.

„Gdy obejmowałem funkcję dyrektora zarządzającego GFT w Polsce zatrudnialiśmy w Łodzi 40 osób. Teraz polska rodzina GFT to 800 ekspertów domenowych w trzech miastach. Pracujemy dla dużych klientów instytucjonalnych z sektora usług finansowych i całość efektów naszej pracy dostarczana jest za granicę. Jestem dumny z tego, co wspólnie osiągnęliśmy budując firmę w Polsce. Przekazuję kierowanie organizacją w dobre ręce doświadczonego menedżera i będę nadal ją wspierał podejmując wyzwania w globalnych strukturach GFT Group” - mówi Piotr Kania.

Piotr Kania dotychczas zarządzał trzema oddziałami rozwoju oprogramowania GFT w Łodzi, Poznaniu i Warszawie. Dołączył do firmy w 2011 roku, w celu wzmocnienia rozwoju firmy w Polsce, mobilizacji aktualnych zespołów w zakresie rozwoju oprogramowania, zapewnienia jakości oraz wsparcia aplikacji. Wniósł ze sobą kompleksową wiedzę w zakresie zarządzania usługami, projektami i zarządzania procesem dostarczania oprogramowania na globalną skalę. Ma 15-letnie doświadczenie w zarządzaniu organizacjami, doradztwie biznesowym, zarządzaniu usługami oraz procesem dostarczania oprogramowania.

Wojciech Mach to jeden z najbardziej doświadczonych menedżerów na rynku usług IT. Specjalizuje się w kierowaniu szybko rozwijającymi się organizacjami, zarządzaniu zmianą oraz budowaniu zaangażowanych zespołów specjalistów w swoich dziedzinach. Jako dyrektor zarządzający strukturami firmy Luxoft w Polsce i Europie Centralnej z sukcesem rozbudował firmę do ponad 2000 pracowników w Polsce. Doświadczenie zdobywał też pracując w międzynarodowych rolach w Procter&Gamble oraz Hewlett-Packard. Jest absolwentem Sloan School of Management, części MIT oraz Uniwersytetu Warszawskiego. Prowadził również zajęcia z zarządzania strategicznego na krakowskiej AGH. Prywatnie, szczęśliwy ojciec oraz znany w branży IT miłośnik muscle cars, geek oraz miłośnik literatury i archeologii.

GFT

Jako doświadczony partner technologiczny, GFT dąży do usprawnienia transformacji cyfrowej w branży usług finansowych. Korzystając z naszej rozległej znajomości sektora, doradzamy czołowym instytucjom finansowym na świecie i opracowujemy indywidualne rozwiązania informatyczne - od przygotowywania aplikacji bankowych i systemów transakcyjnych po wdrażanie i obsługę całych platform oraz modernizację podstawowych systemów bankowych. Nasz globalny zespół ds. innowacji tworzy też nowe modele biznesowe, skupiając się przy tym na takich technologiach jak blockchain, cloud computing, sztuczna inteligencja i Internet of Things we wszystkich sektorach.

KONTAKT:

Anna Smogorzewska