Polityka i społeczeństwo

MSZ: Szef polskiego MSZ i sekretarz generalny NATO rozmawiali dziś w Brukseli o kwestiach bezpieczeństwa (komunikat)

22.10.2018, 19:25aktualizacja: 22.10.2018, 19:25

- MSZ informuje:

- Uważamy, że podejmowane przez nas działania dotyczące ewentualnego stacjonowania wojsk amerykańskich w większym zakresie w Polsce przyczyniają się do zwiększenia bezpieczeństwa naszego kraju, całego regionu i całego Sojuszu Północnoatlantyckiego – podkreślił minister spraw zagranicznych RP Jacek Czaputowicz podczas poniedziałkowego spotkania z sekretarzem generalnym NATO Jensem Stoltenbergiem.

W trakcie spotkania w Kwaterze Głównej NATO, w którym szefowi polskiego MSZ towarzyszyli szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego Paweł Soloch i wiceminister obrony narodowej Tomasz Szatkowski, omówiono najważniejsze zagadnienia związane z bieżącą agendą prac toczących się na forum Sojuszu Północnoatlantyckiego. Strona polska poinformowała sekretarza generalnego NATO o współpracy Polski i Stanów Zjednoczonych w zakresie wzmocnionej obecności wojsk amerykańskich w Polsce. - Chcemy, żeby ten proces był transparentny. Chcemy, żeby sojusznicy byli poinformowani o naszych zabiegach i tłumaczyć im nasze intencje - wyjaśnił minister Jacek Czaputowicz. Szef dyplomacji poinformował także swojego rozmówcę o prowadzonych w tej kwestii rozmowach polsko-amerykańskich. - Podkreśliłem, że w Polsce stacjonują wojska amerykańskie na mocy porozumienia z 2008 roku. W Redzikowie bazują na stałe żołnierze amerykańscy, a 3000 Amerykanów stacjonuje na naszym terytorium w wymiarze rotacyjnym – stwierdził minister, podkreślając znaczenie polskiej inicjatywy dla wzmocnienia kolektywnej obrony w ramach Sojuszu Północnoatlantyckiego.

Omówiono również przebieg procesu adaptacji zdolności obronnych państw sojuszniczych w stosunku do istniejących wyzwań i zagrożeń. Jest to najistotniejszy proces z punktu widzenia interesów bezpieczeństwa RP, którego celem jest zwiększenie bezpieczeństwa państw członkowskich oraz stabilności wokół granic NATO. Rozmówcy zgodzili się również co do potrzeby dalszego sprawnego wypełniania konkretnymi działaniami kierunkowych decyzji politycznych podjętych podczas szczytów NATO w Warszawie (2016) i Brukseli (2018).

Spotkanie poświęcone było także współpracy NATO i UE na tle nowych inicjatyw dotyczących bezpieczeństwa europejskiego. Strona polska wskazała, że każda inicjatywa zmierzająca do zwiększenia zdolności obronnych państw europejskich będzie miała pozytywny efekt pod warunkiem, że jej motywem przewodnim, tak jak dotąd, będzie harmonijna i komplementarna współpraca NATO i UE oraz ścisłe współdziałanie w sferze bezpieczeństwa w wymiarze transatlantyckim. - Chodzi o to, żeby europejskie inicjatywy obronne były komplementarne wobec NATO. W naszym interesie leżą silne więzy transatlantyckie i co do tego zgadzamy się z sekretarzem generalnym – wyjaśnił szef MSZ.

kom/ nmk/ pat/

Data publikacji 22.10.2018, 19:25