Nagrody dla dziennikarzy PAP z okazji 100-lecia istnienia agencji

16.10.2018, 16:41aktualizacja: 16.10.2018, 16:41

Wieloletni dziennikarz PAP Stanisław Karnacewicz - specjalizujący się w tematyce religijnej i kościelnej, Maciej Danielewicz - współtwórca i były wieloletni redaktor naczelny informacyjnego serwisu PAP Biznes oraz pośmiertnie Piotr Aleksandrowicz, który w 1981 r. został zatrudniony w PAP na stanowisku reportera – oto osoby, które zostały wyróżnione nagrodami dla najbardziej zasłużonych pracowników PAP w trakcie Gali z okazji 100-lecia istnienia agencji.

Uroczystość odbyła się w Arkadach Kubickiego w Warszawie. Zgromadziła byłych i obecnych pracowników agencji, jak również współpracujących z agencją przedstawicieli instytucji, mediów, biznesu, nauki i kultury oraz polityki.

Nagrodę specjalną PKN Orlen otrzymała dziennikarka działu gospodarczego PAP Małgorzata Dragan, pisząca na tematy związane z energetyką.

„Wiarygodność była największą wartością Polskiej Agencji Telegraficznej i jest dzisiaj najważniejsza dla Polskiej Agencji Prasowej” - powiedział podczas gali prezes agencji Wojciech Surmacz.

W specjalnym liście do prezesa PAP marszałek Senatu Stanisław Karczewski napisał, że PAP pozostaje najlepszą szkołą dziennikarstwa. "Polska Agencja Prasowa kontynuuje tradycje Polskiej Agencji Telegraficznej i obchodzi dziś, razem z naszym państwem, okrągły jubileusz. Nasze państwo po odzyskaniu niepodległości potrzebowało własnej agencji informacyjnej, aby zaistnieć w polskiej i międzynarodowej przestrzeni medialnej. PAT powstała po to, by informować polskie społeczeństwo o wydarzeniach w kraju, ale także po to, by za granicę przekazywać informacje o tym, co dzieje się w naszym państwie i przedstawiać je z punktu widzenia priorytetów naszego kraju" - napisał Karczewski.

Marszałek Senatu zauważył, że "agencja informacyjna powstała po to, by przełamać monopol państw bogatych na informację, by mieć wpływ na kształtowanie poglądów światowej opinii publicznej". Zdaniem Karczewskiego, PAT sprostał temu zadaniu „i ma swój udział w odbudowaniu polskiej państwowości".

Przewodniczący Rady Mediów Narodowych Krzysztof Czabański podziękował dziennikarzom PAP "za rzetelną, ciężką pracę". Jak mówił, "PAP rozwija się również finansowo". Wyjaśnił, że "od dwóch lat jest parokrotnie zwiększona dotacja rządowa”, a w tej chwili finalizuje się dołączenie do PAP spółki PWR, „która posiada nieruchomość w Alejach Jerozolimskich i kilkadziesiąt milionów zasobów finansowych". W ocenie Czabańskiego, w połączeniu z należącą do PAP nieruchomością dawnej drukarni na ul. Mińskiej i z dalszym dotowaniem pozwoli to „rozwinąć plany infrastrukturalne, które zbudują fundament finansowy pod agencję".

Wiceminister kultury Paweł Lewandowski zauważył, że "to właśnie rzetelny kontent jest tym, na czym oparty jest fundament demokracji". W ocenie ministra "to właśnie rzetelna informacja w epoce postprawdy jest tym, co powinno być dostarczone i zapewnione wszystkim obywatelom" oraz naszym sąsiadom, żeby - jak mówił - "każdy na świecie wiedział, co się w Polsce dzieje". Wyraził nadzieję, że spółka będzie silna przez kolejne sto lat.

Prezes Wojciech Surmacz przypomniał, że w 1918 r., kiedy powstawała Polska Agencja Telegraficzna, była to jedna z pierwszych instytucji w państwie polskim, "która się bardzo szybko ukonstytuowała i zaczęła działać". "Dlatego, że potrzebna była jedna informacja wiarygodna dla wszystkich Polaków, która zjednoczy wszystkich, którzy żyli pod zaborami, w rozerwanym państwie" - podkreślił. Jego zdaniem wiarygodność była największą wartością PAT i ta wartość jest dzisiaj najważniejsza dla PAP.

Surmacz zwrócił się do pracowników agencji z podziękowaniami. "To wy jesteście agencją prasową - ludzie, dziennikarze, wszyscy, którzy was uzbrajają w systemy informatyczne, administracja" - mówił. - Jesteście solą dziennikarstwa w Polsce, jesteście ostatnim bastionem starej szkoły dziennikarskiej" - dodał.

Członek Zarządu PAP Łukasz Świerżewski podkreślił, że "zadania i cele zostały jasno postawione". Wymienił pryncypia, według których należy budować następne 100 lat PAP: to misja publiczna – PAP służy rozwojowi Polski – oraz rozwój i nowoczesność – współczesna agencja informacyjna to poglądy, fakty i informacje. Podkreślił, że PAP to instytucja, która analizuje i dostarcza zróżnicowanych informacji do najbardziej wymagających odbiorców czyli dziennikarzy; zwrócił też uwagę na "wiarygodność najwyższej klasy dziennikarstwa".

Dziennikarze, którzy zostali nagrodzeni, podkreślali w trakcie swoich laudacji, że praca w PAP jest zespołowa. „Serwis ekonomiczny stratował od zera, a w tej chwili jest największym serwisem dla inwestorów na rynku finansowym w Polsce. Wygrał konkurencję z globalnymi graczami na rynku. To, że ten serwis tak się rozwinął, stało się dzięki wielu ludziom w PAP, koleżankom i kolegom z redakcji ekonomicznej PAP Biznes” - mówił Maciej Danielewicz.

Małgorzata Dragan powiedziała, że „to wielki honor dla dziennikarza gospodarczego, że dostaje nagrodę od najbardziej realnej gospodarki, jaką można sobie wyobrazić – od PKN Orlen. -To nie jest tylko nagroda dla mnie. PAP to jest zespół, to mnóstwo ludzi: dziennikarzy, wydawców, edytorów, korespondentów. Ta nagroda należy się nam wszystkim” - oświadczyła.

W 2018 r. obchodzone jest 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości. Jubileuszowi towarzyszy specjalna wystawa fotograficzna, która opowiada historię Polski. Można oglądać ją do 27 listopada w Warszawie (pl. Europejski 1, galeria Art Walk, należąca do firmy Ghelamco Poland). Została też uruchomiona strona 100lat.pap.pl.

Projekt zrealizowany został w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości

Patronat narodowy prezydenta RP Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości

Patronat honorowy: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Partner strategiczny: Polskie Koleje Państwowe S.A.

Partnerzy: Zamek Królewski w Warszawie, PKN Orlen, Poczta Polska, Facebook

Patroni medialni: Polskie Radio, Telewizja Polska